Nepochopení a prenasledovaní: Habáni na Slovensku zanechali nezmazateľnú stopu

2023-03-10 08:30:00 |   |    | 

Pojmom Habáni sa označovali novokresťania, ktorí prichádzali do našich končín z Nemecka. V rodnej krajine ich totiž prenasledovali, preto potrebovali ujsť a usadiť sa v novom domove. Ten našli na Morave a taktiež na Slovensku, najmä pri hraniciach so súčasným Českom. Na ich pôsobenie nám ako pamiatka zostalo viacero stavieb, pričom najviac z nich uvidíte v Sobotišti.



 

Habánsky dvor

Odchod Habánov z ich rodných krajín sa udialo v 16. storočí. Podľa historických odhadov ich mohlo byť na Slovensku aj niekoľko tisíc. Postupne sa usadili až v tridsiatich obciach, kde sa snažili združiť do spoločných skupín. Takýmto spôsobom vznikli Habánske dvory. Časť jedného z nich sa podarilo uchovať v Sobotišti. Išlo o bratský dvor, v ktorom si vzájomne vypomáhali. Zaujímavosťou bolo, že v tomto zoskupení žili ako v uzavretej komunite. Dodržiavali svoje pravidlá, mali svoje školy, v ktorých vyučovali v ich rodnom jazyku a po slovensky sa rozprávali len so Slovákmi. Boli medzi nimi zámožní ľudia, ale tiež veľmi šikovní remeselníci, kvôli čomu začali ich služby čoraz viac vyhľadávať aj domáci obyvatelia. Väčšinou sa tam okrem obydlí nachádzali napríklad kostol, zvonica, škola a iné verejné budovy. Habáni však nakoniec museli ujsť aj zo Slovenska, pretože ich prenasledovanie neskončilo a pokračovalo ešte desiatky rokov.

 

Habánsky mlyn

Dôležitou súčasťou každého habánskeho dvora bol aj mlyn. Vďaka nemu dokázali spracovať múku a tým získali jeden z dôležitých spôsobov obživy. Aj v Sobotišti nájdete jeden z nich, ktorý má veľmi cennú hodnotu. Podľa odhadov ho postavili v roku 1545 a neskôr prešiel niekoľkým obnovami. Tá posledná skončila len nedávno a bola vykonaná v priebehu rokov 2017 až 2020. Vďaka nej sa podarilo chátrajúcu budovu uchovať až dodnes. Momentálne sa využíva tiež ako múzeum. Nájdete v ňom viaceré informácie ohľadom fungovania komunít habánov a taktiež niektoré úžitkové predmety, ktoré využívali.

 

Habánska zvonica

K najzachovalejším stavbám patrí tiež zvonica, postavená neskôr ako iné okolité budovy. Na jej mieste sa totiž kedysi nachádzala pivnica, kde habáni uskladňovali svoju úrodu a zásobili sa na celú zimu. Potom však potrebovali nejaké miesto, odkiaľ by zvolávali obyvateľov a tiež by slúžilo aj na výstrahu. Preto sa rozhodli postaviť vežu, ktorú umiestnili priamo nad pivnicu. Jej existencia sa datuje od roku 1753. Okrem samotných zvonov sú dôležitou súčasťou tejto stavby aj hodiny. Síce sa tam nachádzajú tri, ale neukazujú úplne aktuálny čas. Majú totiž len hodinovú ručičku.

 

Múzeum habánov

Vplyv habánov na západe Slovenska bol veľmi silný, preto bolo veľmi dôležité obnoviť nielen pripomienky ich spôsobu života, ale aj kultúry. V Múzeu Habánov si môžete pozrieť históriu ich pôsobenia v našich končinách a aký vplyv malo aj na duchovnú či kultúrnu oblasť. Taktiež získate podrobnejšie informácie o ich remeselných schopnostiach a uvidíte ukážky z keramickej tvorby, ktorá bola pre nich tak dôležitá. Nechýbajú ani tradičné odevy a predmety, ktoré používali. Touto častou dokonca prechádza aj náučný chodník, ktorý vás oboznámi so všetkými dôležitými udalosťami habánov na Slovensku.

 

Kaštieľ, ktorý poslúžil verejným účelom

V ére príchodu habánov na Slovensko vybudovali v Sobotišti aj nádherný kaštieľ, ktorý patril tunajšiemu šľachticovi. Taktiež bol inšpirovaný ich pôvodnou architektúrou. Žiaľ, krátko po jeho vzniku v ňom vznikol požiar a kvôli tomu sa ho nepodarilo v úplne pôvodnej podobe. Pri kaštieli už v súčasnosti obnovili aj park, čo mu dodalo na väčšej noblese. Momentálne v tejto budove sídlia knižnica, obecný úrad a obradná sieň.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa