Stredoveký kostol v obci Poniky fascinuje nádhernou výzdobou, obdivoval ho aj kráľ Karol III.

2023-05-21 12:01:00 |   |    | 

Poniky sa nachádzajú neďaleko Banskej Bystrice. V tomto regióne bohatom na zaujímavé turistické atrakcie ponúka ďalšiu pamiatku, ktorú treba vidieť. Na okraji obce sa nachádza kostolík, ktorého korene siahajú do stredoveku. Z vonkajšej strany je možno nenápadný, v interiéri však svojou nádhernou výzdobou priam šokuje.



 

Kostol je zasvätený svätému Františkovi z Assisi a podľa historických záznamov ho postavili v roku 1310. Získali na to povolenie od vtedajšieho ostrihomského arcibiskupa a vybrali preň zaujímavé miesto, z ktorého je perfektný výhľad na celé okolie. Pozemok bol majetkom bratov Petra a Tomáša, synov magistra Donča zo Zvolena.

Prvá stavba bola veľmi jednoduchá. Išlo o kostol postavený v gotickom štýle, ktorý nemal veľa ozdobných prvkov. Zaujímavosťou je, že z tohto obdobia sa na južnej strane stavby podarilo objaviť múr. Kostol Františka z Assisi potom ešte niekoľkokrát upravovali a do aktuálnej podoby ho prestavali v roku 1323

Neskôr už prišli len menšie renovácie a upravovanie ozdobných prvkov najmä v interiéri. Napríklad v 15. storočí upravili južné okno a na fasáde pribudli   červené detaily. Presne do tejto neskorogotickej podoby je kostol zrenovovaný aj v súčasnosti. V 16. storočí k nemu pribudli dva dôležité prvky – kostnica a kaplnka. V tých časoch postupne naberal kostol na svojom význame a chodievalo tam panstvo zo šíreho okolia.

Potom však prišlo nešťastné obdobie. V druhej polovici 17. storočia ho Turci až dvakrát vyplienili. Po druhýkrát sa rozhodli, že zasadia tunajším obyvateľom ranu a siahli na to, na čom im najviac záleží. Preto kostol na istý čas premenili na maštaľ. Po ich odchode sa ho našťastie podarilo zrenovovať a počas nasledujúceho obdobia sa v ňom postupne striedali predstavitelia katolíckej a protestantskej miery. V súčasnosti je opäť katolíckym kostolom.

Kostolík je medzi turistami obľúbený najmä kvôli jeho interiérovej výzdobe. Steny sú zdobené nádhernými freskami zo 14. storočia, ktoré však boli dlhé roky utajené. Nachádzala sa na nich ďalšia maľovka, ktorú začali odstraňovať až pri renovácii v roku 1961. Počas nasledujúceho obdobia prebehla jedna z najväčších rekonštrukcií, pri ktorej sa podarilo obnoviť aj niektoré dovtedy skryté architektonické prvky.

V tomto období kompletne zreštaurovali aj najvzácnejšie stredoveké fresky v strednej časti Európy. Tie nevynechá žiaden milovník pamiatok a umenia. V roku 2000 však vďaka nim navštívil aj súčasný anglický kráľ Karol III. Britský panovník bol z kostolíka nadšený a vzácnej stavbe zložil pár komplimentov.

Napriek vzácnym pokladom však kostol stále slúži svojmu pôvodnému účelu a trikrát do týždňa sa v ňom konajú omše. Hlavná je počas celého roka v nedeľu o 11:15 a v tomto čase si môžete pozrieť aj samotný chrám.

Okrem neho však v obci môžete uvidieť aj niekoľko ďalších zaujímavostí. Priamo v areáli Kostola svätého Františka z Assisi stojí mohutná drevená zvonica v štýle ľudového staviteľstva, ktorú postavili v 1.polovici 19. storočia a upravili v roku 1979.

A ak vás zaujíma miestna kultúra, nevynechajte návštevu Ponického domu kultúrneho dedičstva. V ňom sídli stála expozícia venovaná folklórnej a kultúrnej histórii obce s množstvom zbierkových predmetov venovaných kultúrnej histórii, ako ponické kroje, drevené pracovné náradie, nábytok a literálne artefakty.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa