Austrália prisľúbila pol miliardy dolárov na obnovu Veľkej koralovej bariéry

2018-05-22 16:00:00 |   |    | 

Austrálska vláda vynaloží v nasledujúcich rokoch 500 miliónov austrálskych dolárov (380 miliónov USD) na pomoc pri obnove a ochrane Veľkej koralovej bariéry. Oznámila to samotná vláda.



 

"Toto je najväčšia jednotlivá investícia do obnovy a ochrany v dejinách Austrálie," uviedol minister životného prostredia Josh Frydenberg pre austrálsku televíznu stanicu ABC. Financie pôjdu na ešte rozsiahlejšiu obnovu bariéry, zlepšenie čistoty okolitej vody, obmedzenie dravých hviezdic z rodu tŕňová koruna, ktoré zabrali celé časti útesu, a na podporu šľachtenia koralov odolnejších voči vysokým teplotám a voči stresu zo svetla.

Veľká koralová bariéra je najväčšia sústava koralových útesov a ostrovčekov na svete - má väčšiu rozlohu než Taliansko. Je tiež jedným z najrozmanitejších ekosystémov na našej planéte a domovom pre milióny morských foriem života (živočíchov či rastlín). Nachádza sa v Koralovom mori v Tichom oceáne, pri severovýchodnom pobreží austrálskeho štátu Queensland. Je dlhá približne 2300 kilometrov, široká 2 až 150 kilometrov a možno ju vidieť z vesmíru. Od roku 1981 je pod ochranou UNESCO.

V posledných rokoch trpí až epidemickým výskytom smrtiacich hviezdic z rodu tŕňová koruna, okyslením oceánu, ako aj závažnými, tesne po sebe nasledujúcimi javmi súvisiaci s globálnym otepľovaním, ktoré vybielili a podľa vedcov "uvarili" celé časti bariéry. Oznámený záväzok ale "zmení situáciu a pomôže zabezpečiť budúcnosť bariéry," povedal Frydenberg, citovaný agentúrou DPA.

Časť financií pomôže vláde pri presviedčaní farmárov, aby pozmenili svoje metódy a znižovali množstvo sedimentov i pesticídov, ktoré sú splavované do mora a následne sa dostávajú do koralovej bariéry. Podľa Frydenberga je pre bariéru stále najväčšou hrozbou globálne otepľovanie, ale napriek nedávnym prírodným javom z roku 2016 a 2017, ktoré spôsobili vybielenie, je Veľká koralová bariéra "pozoruhodne odolná".

"Bariéra prináša prácu okolo 64.000 ľuďom, pre ekonomiku má hodnotu vyše šesť miliárd dolárov a ročne priláka vyše dva milióny návštevníkov," dodal minister. "Je to prírodná, národná a medzinárodný ikona, preto sme odhodlaní zachovať ju pre budúce generácie," zdôraznil Frydenberg.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: archív
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa