Celosvetová teplota môže do roku 2100 vzrásť o 3 až 5 stupňov

2018-12-19 16:00:00 |   |    | 

Svetové teploty by mohli do konca storočia vzrásť o tri až päť stupňov Celzia, čím by bol výrazne prekročený záväzok zabrániť otepleniu planéty o viac ako dva stupne, prijatý v roku 2015 počas parížskej konferencie o klimatickej zmene. Vyplýva to zo zistení Svetovej meteorologickej organizácie (WMO).



Vo svojom výročnom vyhlásení generálny tajomník WMO Petteri Taalas uviedol, že "úroveň skleníkových plynov v ovzduší dosiahla opäť rekordnú úroveň a ak bude tento trend pokračovať, môžeme byť do konca tohto storočia svedkami nárastu celosvetovej teploty o tri až päť stupňov". "Ak by sme vyčerpali všetky zdroje fosílnych palív, nárast by bol ešte omnoho vyšší," dodal.  

Počas parížskej konferencie o klimatickej zmene v roku 2015 sa zúčastnené krajiny podpísaním Parížskej dohody zaviazali ohraničiť rast celosvetovej teploty maximálne na dva stupne. Na dosiahnutie tohto cieľa by však bolo nutné výrazne redukovať používanie fosílnych palív, predstavujúcich hlavnú príčinu globálneho otepľovania.

Taalas ďalej uviedol, že nižšia hranica, teda nárast teploty o tri stupne, bola stanovená podľa modelu počítajúceho s tým, že všetci signátori Parížskej dohody splnia svoje záväzky. Už takáto úroveň globálnej teploty by však podľa WMO viedla k väčšiemu množstvu prírodných katastrof a problémom v poľnohospodárstve. Dodal však, že v súčasnosti už existujú ekonomické a technologické prostriedky pre zastavenie rastu globálnej teploty do konca storočia na úrovni 1,5 stupňa.

Cieľom Parížskej zmluvy je obmedziť emisie skleníkových plynov po roku 2020 a naviazať tak na starší Kjótsky protokol, dohodnutý v roku 1997. Americký prezident Donald Trump v roku 2017 oznámil, že Spojené štáty od dohody odstupujú.

Zdieľať článok na Facebooku
Ilustračné
Foto: Getty Images
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa