V Poľsku otvorili konferenciu OSN o zmene klímy: Čelíme katastrofe globálnych rozmerov

2018-12-04 16:00:00 |   |    | 

Generálny tajomník OSN António Guterres vyhlásil v pondelok na oficiálnom otvorení Konferencie OSN o zmene klímy (COP24) v Poľsku, že svet má veľký problém s klimatickou zmenou. Britský prírodovedec David Attenborough dodal, že klimatické zmeny predstavujú pre ľudstvo najväčšiu hrozbu za uplynulé tisícky rokov. Podľa neho by mohli viesť k pádu civilizácií a vyhynutiu "väčšiny prírodného sveta", informuje stanica BBC.



Attenborough vystúpil na oficiálnom otvorení Konferencie OSN o zmene klímy (COP24) v poľskom meste Katovice, ktorá sa koná v čase varovaní pred pokračujúcim globálnym otepľovaním. Podľa BBC je katovická konferencia najdôležitejším podujatím venovaným tejto problematike od konferencie v Paríži z roku 2015, na ktorej bola prijatá parížska klimatická dohoda.  

"Práve teraz čelíme katastrofe globálnych rozmerov spôsobenej samotným človekom. Klimatické zmeny sú totiž našou najväčšou hrozbou za tisícky rokov. Ak nezačneme konať, koniec našich civilizácií a vyhynutie väčšiny prírodného sveta je na obzore," varoval uznávaný odborník a popularizátor ochrany životného prostredia. Attenborough sa na konferencii, ktorá bude trvať do 14. decembra, pokúša pôsobiť ako sprostredkovateľ medzi verejnosťou a politikmi. "Obyvateľstvo sveta prehovorilo. Jeho odkaz je jasný - času ubúda. Ľudstvo požaduje, aby ste vy, ktorí rozhodujete, začali bezodkladne konať," zdôraznil 92-ročný prírodovedec.

Generálny tajomník OSN António Guterres na konferencii uviedol, že klimatické zmeny sú pre mnohé krajiny "otázkou života a smrti". Skupina Svetovej banky (SB) medzitým oznámila, že zdvojnásobí príspevky chudobným krajinám, aby sa dokázali pripraviť na dôsledky klimatickej zmeny, a to na 200 miliárd dolárov počas päťročného obdobia. Približne polovica bude pochádzať zo zdrojov SB, zatiaľ čo zvyšná časť sa má získať z iných inštitúcií v rámci tejto skupiny a súkromného kapitálu.

Dvojtýždňová konferencia je zameraná na vytvorenie pravidiel financovania a plnenia záväzkov, ktoré vyplývajú z parížskej klimatickej dohody z roku 2015. Cieľom parížskej klimatickej dohody je udržanie rastu globálnej teploty pod dva stupne Celzia v porovnaní s predindustriálnym obdobím - s tým, že sa krajiny budú snažiť o obmedzenie na 1,5 stupňa Celzia.

Podľa aktuálnych zistení Svetovej meteorologickej organizácie (WMO) však úroveň skleníkových plynov v ovzduší dosiahla opäť rekordnú úroveň a v prípade pokračovania tohto trendu môžu svetové teploty do konca 21. storočia vzrásť o tri až päť stupňov. Snahy o zastavenie otepľovania planéty sa týkajú prevažne obmedzenia emisií tzv. skleníkových plynov v čo najkratšom čase. Prisľúbené kroky vo svete však zatiaľ zďaleka nepostačujú, konštatovala DPA.

Zdieľať článok na Facebooku
Ilustračné
Foto: TASR/AP
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa