Sopku Anak Krakatau by ste po erupcii ledva spoznali: Scvrkla sa na tretinu

2018-12-30 12:00:00 |   |    | 

Indonézska sopka Anak Krakatau stratila dve tretiny svojej výšky a až tri štvrtiny celkovej hmotnosti po tom, čo sa minulý týždeň pri niekoľkých erupciách zosunuli do mora milióny kubických metrov skál a ďalších úlomkov a vyvolali smrtonosnú prívalovú vlnu cunami.



 

Indonézske vulkanologické observatórium (PVMBG) v sobotu na základe vizuálnych pozorovaní z predchádzajúceho dňa uviedlo, že nadmorská výška vulkánu dosahuje teraz 110 metrov, čo je zníženie o 228 metrov. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

Séria výbuchov sopky Anak Krakatau a následné cunami v decembri tohto roku usmrtili vyše 420 ľudí a desiatky tisíc obyvateľov pobrežných oblastí Sundského prielivu medzi ostrovmi Jáva a Sumatra prišli o strechu nad hlavou.

Vedecký inštitút PVMBG tiež vypočítal, že vulkán stratil 150 miliónov až 180 miliónov metrov kubických svojej hmotnosti, ktorá teraz činí iba 40 miliónov až 70 miliónov m3.

Indonézske úrady vyhlásili vo štvrtok pre Anak Krakatau druhý najvyšší stupeň výstrahy a okruh, v rámci ktorého je okolo sopky zakázaný vstup, rozšírili z troch na päť kilometrov.

Anak Krakatau vznikol v roku 1927 na mieste sopky Krakatoa, ktorá vybuchla v roku 1883, pričom si vyžiadala tisíce mŕtvych a na niekoľko rokov zásadne ovplyvnila globálnu klímu. Za 90 rokov dosiahla nadmorskú výšku 405 metrov.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR/AP
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa