Slováci vo svete: Humenčan Anton Romža sa venuje čisteniu pralesov v Ugande

2019-02-09 12:00:00 |   |    | 

Humenčan Anton Romža sa už niekoľko mesiacov intenzívne venuje čisteniu pralesov v Ugande v Afrike. Spolu s kolegom Marekom Chomistom tam založili neziskovú organizáciu Green Blue Life Uganda.



Krajinu prvýkrát navštívili na jar minulého roka, keď boli na dovolenke. Zistili, že je tam veľký potenciál na rozbehnutie biznisu. Otvorili si aj cestovnú agentúru, nakoniec sa však rozhodli, že chcú pomôcť prírode. Najväčším problémom sú tam totiž podľa Romžu plastové odpady v národných parkoch a zmenšujúce sa pralesy. "Vidieť opice, ako sa kŕmia ľudským odpadom – plastom a hliníkovými obalmi, bola facka," vysvetlil dôvody, prečo sa priklonili k aktivitám, ktoré sú zamerané na čistenie a ochranu prírody a zvierat.

Jednou z nich sú vzdelávacie programy pre miestne obyvateľstvo, najmä deti a rybárov. Lokálne začali najprv s niekoľkými žiakmi v meste Mityana, kde pôsobia. Spolu vyčistili okolie mestečka od plastového odpadu. Ten tvoria najmä miestni obyvatelia, do krajiny sa po riekach dostáva podľa jeho ďalších slov aj naplavením z iných štátov. Medzi priority ich organizácie patrí to, aby ho ľudia tvorili čo najmenej, alebo vôbec. "Green Blue Life Uganda zvažuje zaviesť látkové tašky," podotkol.

Druhou rozbiehajúcou sa aktivitou sú dobrovoľnícke tábory. Znamená to, že ak sa naň niekto rozhodne prísť, priamo sa zapojí do čistenia tamojších pralesov, bude sa venovať vzdelávaniu miestneho obyvateľstva, monitorovať bude tiež územie pomocou fotopascí a podobne. Národných parkov je tam 11, svoje aktivity by chceli realizovať postupne vo všetkých, ale aj v iných oblastiach, ktoré nie sú národnými parkmi. Prvý tábor sa začne vo februári, bude trvať tri týždne. Jeden kemp by mal vzniknúť v prírodnej rezervácii Semliki Wildlife Reserve, druhý v národnom parku Bwindi Impenetrable, kde žijú horské gorily, ktoré sú považované za klenot Ugandy.

Ďalšou aktivitou je rozširovanie národných parkov, a to odkupovaním hraničných pozemkov. Chcú tak obnoviť prirodzené migračné trasy zvierat, ktoré sa zmenšovaním džungle obmedzili. Inšpiráciou pre všetky tieto aktivity im bola činnosť českého spolku Prales deťom. Romža zdôvodňuje svoje odhodlanie pomáhať prírode v Ugande tým, že považuje túto džungľu za pľúca Zeme, preto to má nielen lokálny, ale aj celosvetový význam.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: EASYFOTO TASR - Michaela Zdražilová
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa