Záhadná atrakcia v Izraeli: Žraloky láka teplá voda vypúšťaná z elektrárne

2019-01-31 16:00:00 |   |    | 

Obrovská elektráreň s kúdolmi dymu stúpajúcimi k oblohe možno nevyzerá ako to najprirodzenejšie prostredie pre morské živočíchy. Avšak horúca voda valiaca sa z priemyselného podniku v severoizraelskom pobrežnom meste Chadera priťahuje húfy žralokov, ktoré čoraz viac ohrozuje v Stredozemnom mori nadmerný lov. Toto miesto pri elektrárni v Chadere teraz láka aj turistov.





Výskumník Aviad Šejnin vo štvrtok pre agentúru AP uviedol, že stovky žralokov prúdiacich každú zimu v húfoch výlučne k elektrárni v Chadere už možno nazvať "logickým a unikátnym javom".

Zmena klímy v oblasti Stredozemného mora priniesla žralokom bizarnú výhodu a požehnanie, pretože v teplej vode sa týmto živočíchom vynikajúco darí. Expert totiž povedal, že povzbudzuje metabolizmus žralokov, zlepšuje ich dýchanie a napomáha im pri oplodnení.

Radnica, izraelský Úrad na ochranu prírody a parkov i ďalšie organizácie pamätajú na turistov, preto pre nich spoločnými silami budujú pozorovateľské centrum. Minulý mesiac spustili napríklad sériu prednášok, ktoré majú vzdelať turistov v správaní a ochrane žralokov.

"Tento úkaz je logický, ale stále záhadný," povedal Alen Soldo, jeden z predsedov Skupiny špecialistov na žraloky pri Medzinárodnom zväze ochrany prírody (IUCN) so sídlom vo Švajčiarsku.

Vyhlásil, že zrejme práve teplota vody v elektrárni - o desať stupňov vyššia než zvyšok mora - láka v zime žraloky k Chadere z hlbších, chladnejších vôd. Avšak okrem toho je tento jav do veľkej miery ešte neprebádaný a neznámy.

"Vieme, že žraloky milujú túto vodu, a môžeme vytvárať hypotézy, ale nemôžeme s istotou povedať, prečo sa to deje," dodal Soldo.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR/AP
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa