Americký bádateľ vytvoril nový rekord v najhbšom ponore, na dne Mariánskej priekopy našiel plasty

2019-05-14 16:00:00 |   |    | 

Plasty, ktoré čoraz viac znečisťujú svetové moria a oceány, objavili už aj na dne Mariánskej priekopy, teda na najhlbšom mieste na svete. Na jej dno sa človek pritom dostane veľmi zriedkavo a ponor, ktorý sa teraz podaril americkému dobrodruhovi Victorovi Vescovovi, bol len tretí v histórii. Vescovo navyše prekonal doterajší hĺbkový rekord o 11 metrov, keď so svojou špeciálnou ponorkou, vyrobenou tak, aby dokázala odolať enormnému tlaku vo veľkých hĺbkach, pristál na dne v hĺbke 10 927 metrov pod morskou hladinou.



Vescovo strávil štyri hodiny skúmaním priekopy, pričom objavil nové morské druhy, ako aj plastovú tašku a obaly od sladkostí. Svetoví vedci varujú, že ak ľudstvo rýchlo nezmení svoj prístup k problematike plastov, už o niekoľko desaťročí bude plastového odpadu v oceánoch viac ako rýb či iného morského života.

Vescovov ponor je len tretím prípadom, keď ľudstvo dosiahlo na tento najextrémnejší bod morských hlbočín. Prvý ponor na dno Mariánskej priekopy uskutočnili v roku 1960 americký vojak Don Walsh a švajčiarsky inžinier Jacques Piccard v ponornej kabíne s názvom Trieste. Druhý raz sa tam dostal americký filmový režisér James Cameron, ktorý koncom roka 2012 uskutočnil sólový zostup.

Vescovo dosiahol 1. mája rekordnú hĺbku 10.927 metrov. Jeho tím uskutočnil celkovo päť ponorov k morskému dnu, pričom použil aj robotické pristávacie telesá. Tím tvrdí, že objavil štyri nové druhy kôrovcov a zaznamenal existenciu niekoľkých ďalších tvorov v extrémnych hĺbkach.

Projekt bol financovaný Vescovom, súkromným investorom, ktorý predtým pokoril aj najvyššie vrchy všetkých svetadielov. Plavidlo s dĺžkou štyri metre postavila spoločnosť Triton Submarines a môže byť opakovateľne využité. Jeho jadro tvorí deväť centimetrov hrubý titánový trup, ktorý môže pojať dve osoby. Plavidlo na dne oceánu odoláva tlaku, ktorý sa rovná hmotnosti 50 lietadiel typu Jumbo Jet na jednu osobu.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Ilustračné
Foto: TASR/AP
Zdroj: SITA, TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa