Národný park Jasper - domov druhého najväčšieho ľadovcového jazera na svete

2019-05-30 12:00:00 |   |    | 

Že Kanada ľudstvo fascinuje svojou prekrásnou prírodou, na to už sme si tak akosi zvykli. Stále však zostávame v nemom úžase nad niektorými konkrétnymi scenériami. Tentokrát sa nám to stalo pri druhom najväčšom ľadovcovom jazere na svete.



 

Skvost, o ktorom je reč, sa nachádza v Národnom parku Jasper. V mapách nájdeme jazero pod názvom Maligne a píšte si, že ide o jedno z najkrajších jazier v Skalnatých horách. Dlhé je 23 kilometrov a dosahuje hĺbku 97 metrov. Jazero zdobí tiež ostrovček Spirit Island, ktorý neohrozene stojí na čele rebríčka najfotografovanejších objektov Národného parku Jasper.

 

Národný park má aj iné tromfy

NP Jasper sa rozhodne nepýši len druhým najväčším ľadovcovým jazerom na svete. Hneď ako sa sem vydáte trebárs na poznávací zájazd, môžete si vychutnať pohľad na zasnežené štíty hôr, burácanie vodopádov, nádherné panorámy s magickou kombináciou „hory – les – voda“, ale stretnete tu trebárs aj grizlyho.

Aby sme však boli konkrétni, vybrali sme pre vás ešte ďalšie dve najnavštevovanejšie miesta, na ktoré by ste sa mali pozrieť, aby ste mohli povedať, že ste boli v NP Jasper. Tu sú:

 

Najpopulárnejší ľadovec severnej Ameriky

V Skalnatých horách sa napriek všetkej drsnosti prírody môžete vydať i k ľadovcu, konkrétne k tomu s názvom Columbia Icefield. K ľadovcovým poliam sa dostanete pešo alebo na špeciálnom vozidle. Nádheru tu uvidíte všade okolo seba. Samotný ľadovec sa hrdí rozlohou 325 štvorcových kilometrov a hĺbkou 350 metrov.

 

Vodopády Athabasca a Sunwapta

Keď bola pred chvíľou reč o kráse a úžasných kúskoch, ktoré v NP Jasper predvádza voda, nesmieme zabudnúť na vodopády Athabasca a Sunwapta. Ten prvý sa nachádza asi 25 kilometrov južne od mesta Jasper a voda tu padá z výšky 23 metrov.

Ďalej na juhu vás čaká ešte druhý menovaný vodopád, Sunwapta (v preklade hrmiaca voda). Pri ňom sa môžete pokochať 18 metrov dlhým prúdom padajúcej vody v úzkom koryte, ktoré si živel vymlel do vápenca.

 

A čo ďalej? Trebárs hor sa na Whistler!

Pokiaľ hľadáte ešte ďalšie tipy, čo by sa dalo v NP Jasper robiť, môžete sa zamerať na pozorovanie hviezd a na báječnú vyhliadkovú jazdu lanovkou na horu Whistler. Pre turistických nadšencov je tu výborná správa, že v oblasti je 1 200 kilometrov turistických chodníkov.

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Eso Travel / Bigstock
Zdroj: ESO travel

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa