Alarmujúce následky ekologickej katastrofy: Najväčšia sibírska rieka vysychá (FOTO)

2019-09-11 12:00:00 |   |    | 

Sibírska rieka Lena preteká územím, ktoré je pokryté tajgou, tundrou a mokraďami. Veľká časť pôdy je tvorená permafrostom, ktorý sa však vplyvom klimatických zmien a rozsiahlych letných požiarov roztápa. A to má fatálny vplyv aj na jedenástu najdlhšiu rieku sveta.



 

Rieka Lena pramení vo výške 1 640 m n.m. v Bajkalských vrchoch iba 7 kilometrov od najhlbšieho jazera na svete.

Počas 4.400-kilometrovej púte sa do nej vlievajú viaceré prítoky, čím naberá na mohutnosti a jej delta je druhá najväčšia na svete. Má približne 150 ramien a rozprestiera sa na ploche asi 30 000 km².

Známou ozdobou rieky sú aj Lenskije stolby (Lenské stĺpy) asi 180 kilometrov od Jakutska. Jedná sa o 150 až 300 metrov vysoké skalné útvary, ktoré sa tiahnu niekoľko kilometrov po pobreží. Od roku 2012 sú zapísané na zozname svetového dedičstva UNESCO.

Lena má svoj pôvod v permafroste a sedem mesiacov v roku býva zamrznutá. Aj na ňu ale majú aktuálne klimatické podmienky fatálny vplyv.

Po rozsiahlych lesných požiaroch má rieka o 2,5 metra nižšiu hladinu a v niektorých miestach jej koryto úplne vyschlo. Prúd vody nahradila púštna krajina a v meste Jakutsk vyhlásili stav núdze.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa