Situácia je hrozná: V Zimbabwe uhynulo za dva mesiace od hladu najmenej 55 slonov

2019-10-22 16:00:00 |   |    | 

Najmenej 55 slonov uhynulo v dôsledku vyhladovania počas uplynulých dvoch mesiacov v najväčšom zimbabwianskom národnom parku Hwange, ktorý - podobne ako aj zvyšok tejto africkej krajiny - sužuje extrémne sucho. Oznámil to v pondelok hovorca správy zimbabwianskych parkov Tinashe Farawo, ktorého citovala agentúra AP.



"Je to skutočný problém, situácia je hrozná," povedal hovorca. Dodal, že pre sucho trpia v parku Hwange aj iné zvieratá, napríklad levy. Podľa AP je aktuálne obdobie sucha vôbec najhorším, aké postihlo Zimbabwe v ostatných rokoch. V krajine je v jeho dôsledku nedostatok vody i potravín.

Potravu sa mimo svojho prirodzeného prostredia snažia nájsť aj zvieratá z národných parkov, ktoré tak ničia úrodu a občas dokonca aj občas niekoho usmrtia, uviedol Farawo s tým, že od začiatku tohto roka už takýmto spôsobom prišlo o život vyše 20 ľudí.

Hovorca uviedol, že k ničeniu porastov v parku Hwange prispieva aj jeho preplnenosť. Dodal, že park je schopný zvládnuť zhruba 15.000 slonov, aktuálne ich v ňom však žije približne 53.000.

V parku tiež vysychajú vodné zdroje. Príslušné úrady sa pritom pokúšajú vŕtať až do hĺbky 400 metrov studne, v ktorých by bola voda. "Najväčšou hrozbou pre naše zvieratá je strata biotopu... Podarilo sa nám výrazne zredukovať pytliactvo... pre ktoré sme v minulých rokoch prichádzali o stovky slonov, vlani sme ich však už pre pytliakov stratili nie viac ako 20," povedal Farawo.

Zimbabwe má jednu z najpočetnejších sloních populácii na svete. Krajina sa snaží získať povolenie na lov a export týchto zvierat, aby bola schopná lepšie uchovať biotop pre divú zver a získala tiež peniaze, ktoré zúfalo potrebuje na ochranu prírody, píše AP.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa