Plastové peklo na slovenský spôsob: Nádrž Ružín sa zmenila na smetisko

2019-11-20 15:00:00 |   |    | 

Vodná nádrž sa opäť zmenila na smetisko po tom, ako po výdatných dažďoch skončil odpad z brehov vo vode. Vodohospodári predpokladajú, že v tomto roku ho vytiahnu viac ako vlani. Nasvedčuje to aktuálna situácia po minulotýždňovej povodni na tokoch riek Hornád a Hnilec. Aktuálny pohľad na fotografie nádrže je tragický.




V minulom roku z Ružína vytiahli celkovo 250 ton odpadu, tento rok doposiaľ 100 ton. „Aktuálna situácia po povodni smutne nasvedčuje tomu, že v množstve odpadu pokoríme minuloročný rekord,“ uvádza SVP s tým, že odstraňovanie naplaveného odpadu stojí značnú sumu peňazí, ktoré by sa mohli vynaložiť efektívnejšie - či už na údržbu samotnej vodnej stavby, alebo na protipovodňovú úpravu v obciach.

Náklady na činnosti súvisiace s čistením hladiny v roku 2018 dosiahli približne 80.000 eur. „Rok 2019 sumarizujeme, predbežne to vyzerá približne na 60.000 eur. Ak však po danej povodni budú náklady vyššie a náš podnik nedokáže vyčleniť viac financií z vlastných zdrojov na tento účel, bez pridelenia mimoriadnych dotácií nebude možne znečistenie zlikvidovať,“ vysvetlili vodohospodári.

K výraznému znečisteniu došlo pre zvýšené vodné stavy, voda zobrala odpad z nepovolených skládok, ktoré opakovane vznikajú v blízkosti riek Hornád a Hnilec, na ktorých sútoku sa vodná nádrž Ružín nachádza.

SVP pripomína, že je to dôsledok nezodpovedného nakladania s komunálnym odpadom a nízke ekologické povedomie obyvateľov obcí v povodí nad vodnou nádržou, ktoré má plochu takmer 2000 štvorcových kilometrov. „Najväčším znečisťovateľom je samozrejme občan, bez ohľadu na to, či je to rybár, chatár, alebo občan obce, a bez ohľadu na to, o aké ročné obdobie ide,“ dodáva.

Za problematiku okolia Ružína označili vodohospodári aj nelegálne stavby, respektíve objekty ako móla, prístrešky bez základov, hradenia, privezené karavany, unimobunky a podobne. „Tieto čierne obydlia a prístrešky sa časom samé stanú odpadom, ktorý skončí v rieke, keďže často ide o provizórne stavby bez základov a vietor, či väčšia hladina rieky ich stiahne so sebou. V takom prípade je potrebné postupovať v zmysle zákona o odpadoch,“ uvádzajú.

Čistenie Ružína od naplavených odpadov SVP zabezpečuje od roku 2015 aj pomocou špeciálnych norných stien, ktoré ich približujú k brehu, kde dochádza k čisteniu. Na zabránenie znečisťovania hladiny SVP realizuje technické opatrenia, aby sa odpad nedostával do nádrže, ale aby bol zachytený a odstraňovaný z vody už na vtoku Hornádu a Hnilca do nádrže.

Vo významnejšej miere môže otázku prevencie vyriešiť len zodpovednejšie nakladanie s odpadmi v obciach v povodí týchto riek,“ uzatvára SVP.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR - František Iván
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa