Nadpriemerné teploty menia obľúbené destinácie: Na Malorke kvitnú mandľovníky, Fínsku chýba sneh

2020-01-10 08:00:00 |   |    | 

Klimatické zmeny sú témou, ktorú mnohí ľudia podceňujú. Aktuálna zima s rekordne vysokými teplotami však aj najväčším pochybovačom dokazuje, že s našou planétou sa skutočne niečo deje. Vidno to aj v obľúbených destináciách, kde sa príroda správa inak, ako sme boli doteraz zvyknutí. Fínsko zažíva neobvykle mierny január a juh krajiny je bez snehu, na Malorke farmárov znepokojuje predčasné zakvitnutie mandľovníkov.



 

Nezvyčajne mierne počasie vo Fínsku spôsobilo, že južná časť severskej krajiny je prekvapujúco bez snehu - a nastal aj neobvyklý odklad začiatku mrazov. Pevninské Fínsko zaznamenalo vysokú teplotu - 7,9 stupňa Celzia - a teplota na ostrovoch Alandy, samosprávnom fínskom regióne v Baltskom mori, dosiahla 8,7 stupňa Celzia. Na juhu Fínska sú januárové teploty za normálnych okolností v priemere mínus 10 stupňov Celzia. Tuomo Bergman z Fínskeho meteorologického úradu uviedol, že je "celkom možné", že južné Fínsko zažije takéto mrazivé počasie až ku koncu marca, čo sa stalo napríklad počas zimy 2007-2008.

Nadpriemerné teploty znamenajú, že Fínsko má sezónnu pokrývku snehu iba severne od centrálneho mesta Jyväskylä, nachádzajúce sa približne 270 kilometrov severovýchodne od metropoly Helsinki. Obyvatelia hlavného mesta sa môžu venovať behu na lyžiach iba vo vyznačených lyžiarskych parkoch, kde sú trate udržiavané pomocou snehových diel a ďalších zariadení.

Na Malorke zas farmárov znepokojujú mandľovníky, ktorých je na ostrove okolo okolo dvoch miliónov. Nezvyčajne vysoké teploty v decembri spôsobili teraz ich predčasné zakvitnutie, ktoré inak možno pozorovať až od konca januára. Španielska meteorologická služba na Prvý sviatok vianočný (25. decembra) zaznamenala rekordne vysokú teplotu 23,1 stupňa Celzia v dedine Arta na východnom pobreží ostrova.

Hoci krása ružových a bielych kvetov bude tešiť turistov, farmári sa obávajú, že neskôr prídu mrazy, ktoré môžu poškodiť kvety a mladé ovocie. Okrem toho stromy ohrozujú aj baktérie xylella fastidiosa. Tento patogén, ktorý viedol v Taliansku v roku 2015 k masovému vyhynutiu olivovníkov, zistili koncom roka 2016 aj na Malorke - kde napádal nielen olivovníky, ale tiež viniče a mandľovníky. Podľa miestneho ministerstva poľnohospodárstva padli baktérii za obeť prevažne staré a zle udržiavané stromy. Postihnuté sú najmä domorodé odrody stromov, ktoré si nikdy nevyvinuli odolnosť voči chorobe privezenej zvonka, povedal pre DPA hovorca ministerstva.

Farmári by sa mali preorientovať na nové odrody, odporučili úrady. "Sú nielen odolnejšie voči spomínanej baktérii, ale takisto nezakvitnú skôr ako koncom februára či začiatkom marca, keď už pominulo nebezpečenstvo mrazov," vysvetlil hovorca. Mnoho novozasadených mandľovníkov na Malorke je však v stabilnom stave, a to vďaka peniazom z turistickej dane, takže dovolenkovú idylku si môžu ľudia stále užívať aj napriek baktérii a zmenám klímy.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: TASR/AP
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa