Švajčiarska príroda je nezabudnuteľná: Toto sú jej najkrajšie jazerá

2020-04-21 00:00:00 |   |    | 

Podľa cestovateľov má Švajčiarsko jednu z najkrajších prírodných oblastí na svete. Môžete navštíviť nezabudnuteľné Alpy, nádherné údolia, vodopády a veľkým tromfom sú aj jazerá. Okolo každého z nich sa rozprestierajú zaujímavé mestečká alebo dedinky a nájdete tam aj viacero iných turistických atrakcií.



 

Vierwaldstattské jazero

Štvrté najväčšie jazero vo Švajčiarsku patrí k najnavštevovanejším miestam v tejto krajine. Turisti milujú jeho atmosféru, ktorá ich zavedie do nádherného horského prostredia v obklopení Álp. Už o niekoľko kilometrov ďalej sa môžete prejsť ulicami nádherného Luzernu. Odtiaľ Švajčiari ponúkajú obľúbené plavby po Vierwaldstattskom jazere, počas ktorých uvidíte všetky zaujímavosti v jeho okolí. Táto oblasť je známa aj vďaka viacerým turistickým chodníkom, z ktorých budete mať úžasnú vyhliadku na veľkú časť jazera. Či si vyberiete aktívny oddych, alebo sa radšej budete túlať mestskými ulicami, máte na výber veľa možností na trávenie voľného času.

 

Ženevské jazero

Ďalším tromfom medzi týmito prírodnými atrakciami je Ženevské jazero. To je veľmi dobre známe najmä vďaka gejzíru, ktorý strieka v blízkosti brehu, kde leží mesto Ženeva. V skutočnosti ide o umelo vybudované čerpadlo, ktoré vystrekuje vodu do výšky 140 metrov nad vodnou hladinou. Pokiaľ je v okolí veľmi veterné počasie, táto atrakcia nefunguje, pretože to nie je bezpečné. Aj v tomto prípade ponúkajú pre turistov plavby po jazere, ktoré sú tentoraz ozvláštnené tým, že sa môžete previesť aj na historických lodiach, ktoré vám ponúknu najmä obhliadku mesta z pobrežia. V jeho okolí sa nachádza taktiež dlhá promenáda určená na prechádzky, ale aj športovanie a nájdete tam tiež pár miest na organizovanie pikniku.

 

Jazero Oeschinen

Okres Kandersteg zaujme turistov, ktorí vyhľadávajú možnosti na aktívnu dovolenku. Jazero Oeschinen je ako stvorené na športové aktivity. Nachádza sa v obklopení hôr, ale napriek tomu je tam povolené kajakovať sa, plávať, ale aj chytať ryby. Dokonca počas zimy celá plocha zamrzne, takže sa využíva ako prírodné klzisko. Niektorí odvážlivci využívajú jeho brehy ako stanový tábor, odkiaľ odchádzajú na túry po všetkých turistických trasách v okolí. Pre menej zdatných dovolenkárov je tu lanovka, ktorá vás zavezie do blízkosti Oeschinenu, kde sa môžete pokochať všetkou nádherou v okolí.

 

Thunské jazero

Okolo Thunského jazera je združených niekoľko významných historických pamiatok. Všetky tieto zaujímavé miesta sú prepojené pomocou lodnej dopravy, ktorá tam premáva už od 19. storočia. Jedným z najvýznamnejších miest je Thun, podľa ktorého nesie pomenovanie aj samotné jazero. Tam sa nachádzajú hneď dva zaujímavé hrady. Jeden menší sídli v centre a volá sa presne tak, ako aj samotné mesto. Schadau bol zase postavený na konci 19. storočia a dnes je z neho luxusný hotel. Rovnako nádherný zámok sídli aj v meste Spiez a pokiaľ sa chcete radšej pokochať prírodou, choďte sa previezť pozemnou lanovkou, vyberte sa na túru s výhľadom aj na susedné jazero Brienzer alebo zájdite do jaskyne, ktorá sa nachádza v blízkosti brehu a má nádhernú kvapľovú výzdobu.

 

Jazero Lugano

Prvú vec, ktorú by ste mali urobiť hneď po príchode do Lugana, je nasadnúť na tunajší regionálny vlak. Ten počas väčšiny cesty prechádza priamo popri brehu jazera a ponúka jednu z najkrajších vyhliadkových trás v krajine. Takto sa navyše budete veľmi jednoducho presúvať aj medzi jednotlivými zaujímavosťami. Nájdete tam regionálne múzeum s vynikajúcou výstavou o histórii tohto kraja, môžete si pozrieť nádherné historické kostoly a nezabudnite ani na všetky malé mestečká s dobovou architektúrou. Keď budete dovolenkovať so svojou láskou, v tom prípade si rezervujte večernú plavbu po jazere Lugano, počas ktorej sa môžete tešiť na romantickú večeru pri sviečkach a krásne vyhliadky na nočné ulice miest.

 

Jazero Maggiore

O toto jazero sa delí Švajčiarsko spolu s Talianskom. Jedna z jeho najkrajších častí sa nachádza práve u ich susedov. Ostrov Isola Bella je domovom majestátneho paláca, pri ktorom sa rozprestierajú rozsiahle záhrady. Malú časť tvorí rybárska dedinka, ktorej obyvatelia sa v minulosti mali starať o obživu panovníkov a majiteľov tejto pamiatky. I keď Švajčiarom patrí menšia časť jazera, môže sa taktiež popýšiť jednou unikátnosťou. Na ostrove Brissago sídli veľká botanická záhrada, ktorá bola v minulosti častou inšpiráciou pre maliarov.

 

Bodamské jazero

Brehy slávneho Bodamského jazera patria až trom krajinám. Okrem Švajčiarska pri ňom leží tiež Rakúsko a Nemecko. Jazero má ľadovcový pôvod a je jedným z najstarších v krajine. Na jeho ploche sa nachádzajú tri ostrovy, okolo ktorých vedú aj tunajšie plavby. Opäť si na svoje prídu milovníci aktívnych dovoleniek. Jazero sa dá využiť nielen na vodné športy, ale v jeho okolí sa nachádza aj vynikajúca cyklotrasa, ktorá vás prevedie priamo popri brehoch tejto prírodnej atrakcie.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa