Rozprávková rybka: Skutočný klaun očkatý je ešte zaujímavejší ako filmový Nemo

2021-02-18 08:01:00 |   |    | 

Anemonefish alebo po slovensky klaun očkatý je malá morská rybka žijúca v teplejších vodách Tichého a Indického oceána. Bežne ju môžete vidieť aj pri potápaní v Padangbai na Bali. Klauna očkatého preslávil rozkošný animovaný film Hľadá sa Nemo, vďaka čomu ho teraz s obľubou vyhľadávajú aj rekreační potápači. Ak si myslíte, že na nej nie je nič obzvlášť zaujímavého alebo že už viete všetko, tu je zopár zaujímavých faktov, ktoré vás možno prekvapia.



 

Rudo Hvizdoš žije už desať rokov na indonézskom ostrove Bali, kde vedie potápačské centrum. Vo vode je ako doma a počas ponorov už stretol obrovské množstvo obyvateľov podmorského sveta. Jedným z nich je aj klaun očkatý, ktorého poznajú všetky deti sveta ako rozprávkového Nema. Týchto deväť faktov ste však o ňom zrejme netušili.

 

1. Úmrtnosť medzi klaunami je veľmi nízka. Každý z nich sa môže dožiť až 30 rokov. Sasanka, v ktorej žijú, má podobnú dĺžku života.

2. Telo klauna očkatého pokrýva hrubá vrstva slizu, ktorá ho chráni pred jedovatým pŕhlením sasanky, v ktorej žije.

3. Tým, že táto rybka "neobsedí", svojím neustálym plávaním tam a späť pomedzi ramená sasanky jej zabezpečuje cirkuláciu vody. Sasanka sa prikrmuje na klaunovych zvyškoch potravy a jej pŕhlivé ramená mu poskytujú ochranu pred predátormi.

4. Keď sa k jeho príbytku priblíži predátor, klaun očkatý začne zubami vydávať zvuk, ktorý je signálom pre sasanku. Kto sa priblíži príliš, bude nemilosrdne popŕhlený.

5. Klaun Clarkov je z rovnakej rodiny ako klaun očkatý, je však agresívnejší a teritoriálny. Nezriedka sa stane, že zvedavého potápača pohryzie do prsta.

6. Skupinka klaunov očkatých žijúcich spoločne v sasanke má prísnu hierarchiu. Na vrchole je chovná samička a za ňou nasleduje samček.  Ostatné rybky sú v rodinnom vzťahu k hlavnému páriku a sú zväčša menšieho vzrastu.

7. Ryby zo skupinky sa v hierarchii môžu posunúť vyššie len vtedy, ak dominantnejší jedinec uhynie.

8. Klaun očkatý je hermafrodit, ktorý sa rodí s mužskými pohlavnými orgánmi. Tie sa však neskôr môžu zmeniť na ženské. Keď napríklad dominantná samica zahynie, hlavný samec zmení svoje pohlavné ústrojenstvo a zaujme jej miesto ako nová dominantná samica.

9. Napriek nezvyčajnej dĺžke života (30 rokov) klaun očkatý prežije svoj život v podstate na jednom mieste. Od svojej sasanky sa nevzďaľuje, a keď tak maximálne do okruhu cca 100 metrov.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: OK DIvers / Rudo Hvizdoš
Zdroj: OK Divers

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa