Podmorská ovečka Shaun: V plytkých oceánoch žije podivný tvor na solárny pohon

2021-02-01 08:01:00 |   |    | 

Vedeli ste, že tropických vodách v okolí Bali dokážete nájsť očarujúce podmorské stvorenie, ktoré dostalo prezývku podľa obľúbenej detskej rozprávky Ovečka Shaun? Toto milé pomenovanie si zaslúžilo vďaka svojmu vzhľadu – guľatým čiernym očiam, tvárou pripomínajúcou ovcu a roztomilým tykadlám. V skutočnosti je to druh morského slimáka známy pod latinským názvom Costasiella kuroshimae.



 

Tento živočích je veľmi drobného vzrastu, pričom dospelí jedinci merajú maximálne 5 mm. Väčšinou ich môžete spozorovať, ako si pochutnávajú na riasach, morskej tráve alebo listoch v plytkých vodách pri útesoch.

Podmorské baránky sú skutočne výnimočné, a to nie len svojím vzhľadom. Sú to totiž jediné zvieratá na svete schopné fotosyntézy. Tento process sa nazýva kletoplasty a prebieha, keď sa chloroplasty, ktoré skonzumujú, následne stanú súčasťou ich tela. V konečnom dôsledku sú to teda morské slimáky vybavené solárnymi panelmi. To je tiež dôvod, prečo ich môžete nájsť iba v plytkých vodách. Len tu sú schopné prijať dostatok slnečného svetla potrebného na fotosyntézu.

Svojho baránka môžete objaviť na ponoroch v oblasti s názvom Tulamben, neďaleko od mesta Padangbai, kde vedie potápačský rezort rodák z Trnavy Rudo. Keďže sú to veľmi malé zvieratá, sprvu môžete mať problém spozorovať ich. Pozorne si všímajte napríklad zelené čiastočky plávajúce vo vode počas vašej cesty na bezpečnostnú zastávku. Keďže sú väčšinou len veľkosti ryžového zrnka, na ich fotografovanie budete na ich zachystenie potrebovať makro objektív. Výsledok však jednoznačne stojí za to.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: OK Divers

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa