Medvede sa prebúdzajú, v prírode plnia dôležitú sanitárnu funkciu

2020-03-02 08:00:00 |   |    | 

Medvede sa už pomaly prebúdzajú zo zimného spánku, podľa ochranárov v tomto období plnia v prírode veľmi dôležitú sanitárnu funkciu. "Už koncom februára sa v tatranských dolinách objavujú prvé medvedie stopy. Po období strádania, keď počas zimného spánku čerpali energiu len z tukových zásob, pomaly prichádza jar a tieto šelmy sa môžu opäť nasýtiť," objasnil riaditeľ Správy Tatranského národného parku Pavol Majko.



Ponuka prirodzenej rastlinnej potravy je podľa neho ešte stále pomerne chudobná, a tak sa medvede v tomto období už tradične naplno venujú vyhľadávaniu uhynutých zvierat. Jelenia, diviačia a srnčia zver, ktorá počas zimy uhynula z dôvodu vysilenia, staroby, chorôb a zranení, alebo ju ulovili vlky a rysy, je pre medvede atraktívnym spestrením potravy.

"Pomocou citlivého čuchu dokážu medvede až neuveriteľne rýchlo a presne lokalizovať miesta, kde sú pod vrstvou snehu ukryté zvyšky zvierat, ktoré neprežili zimu. Po medvedej návšteve na takomto mieste väčšinou zostane už len srsť a menšie úlomky kostí," dodal Majko.

Akýmsi "upratovaním kadáverov" tak medvede spoločne s inými zdochlinožravcami plnia v prírode dôležitú sanitárnu funkciu. Okrem iného zabraňujú možnému šíreniu chorôb z uhynutých zvierat.

AKO SA SPRÁVAŤ V PRÍPADE STRETNUTIA S MEDVEĎOM?

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 16. apríl. 2024. Meniny má Dana, Danica.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa