Korytnačky v oceánoch láka vôňa plastov, mýlia si ich s potravou

2020-03-20 08:00:00 |   |    | 

Morské korytnačky si ľahko pomýlia potravu s plastmi pre ich vôňu. Podľa amerických vedcov tento fakt vysvetľuje, prečo korytnačky jedia plasty a prečo sa do nich často zachytia. Plasty pritom predstavujú riziko aj pre mnohé ďalšie zvieratá, ako napríklad veľryby alebo vtáky. "Plasty, ktoré sú v oceánoch už dlhšie, majú vôňu, ktorá priťahuje korytnačky," vyjadril sa Joseph Pfaller z University of Florida v Gainesville.



Keď sa plast dostane do oceánu, začnú sa na ňom usádzať mikróby, riasy, rastliny a malé zvieratá, ktoré si z neho spravia "domov". Práve tak vznikne vôňa, ktorá priťahuje väčšie živočíchy. "Nie je to len vizuálna záležitosť. Tieto odpadky v oceánoch ich môžu priťahovať aj z veľkej vzdialenosti," dodal s tým, že pre korytnačky sú potenciálnym problémom akékoľvek odpadky.

Novú štúdiu publikovali v odbornom magazíne Current Biology. Na výskum použili 15 mladých kariet obyčajných (Caretta Caretta) žijúcich v zajatí. Vedci vypustili do vzduchu nad ich nádržami vône a reakcie zvierat pozorovali pomocou kamier. Na pachy upravených plastov reagovali rovnako ako na potravu. Pri nádychu držali hlavu nad hladinou trikrát dlhšie ako obvykle, aby poriadne zachytili pach upravených plastov. Vedci uviedli, že získali nové poznatky, ktoré im môžu pomôcť chrániť morské živočíchy pred plastovým odpadom.

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: SITA/AP
Zdroj: SITA

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa