Desať najkrajších stromov Európy a ich príbehy: Slovensko bodovalo s 250-ročnou krásavicou

2020-03-19 00:00:01 |   |    | 

Prestížny titul Európsky strom roka tento rok putuje k našim českým susedom. Majestátna borovica zanechala so 47.266 hlasmi svojich súperov ďaleko pozadu. Druhé miesto patrí vzácnemu ginku z Daruvaru v Chorvátsku, ktoré získalo 28.060 hlasov. Tretie miesto obsadil osamelý topoľ z Ruskej federácie, ktorému ľudia venovali 27.411 hlasov. Zahanbiť sa však nedalo ani Slovensko...



 

Vyhlásenie výsledkov, ktoré sa tradične koná na pôde Európskeho parlamentu v Bruseli museli organizátori kvôli koronavírusu presunúť na sociálne siete. “Hľadali sme spôsoby, ako sprostredkovať radosť z výsledkov naraz šestnástim európskym komunitám. Nakoniec sme skombinovali príbehy stromov a osobné svedectvá prvých troch finalistov do videa, ktoré je teraz možné sledovať a zdieľať medzi fanúšikmi stromov odkiaľkoľvek, “ hovorí jeden z hlavných organizátorov Josef Jarý z Environmental Partnership Association, asociácie národných organizácií, ktorá celú súťaž zastrešuje.

Tento rok v nej bolo celkovo odovzdaných 285.174 platných hlasov a víťazstvo putuje do Českej republiky.

 

1. Strážkyňa zaplavenej dediny, Česká republika

Chudobínska borovica má viac než 350 rokov a rastie na skalnatom výbežku brehu Vírskej priehrady. Svoje meno nesie po zatopenej obci Chudobín, ktorá bola obetovaná v prospech výstavby vodnej nádrže. Podľa povesti tradovanej medzi obyvateľmi zo zaniknutej dediny každú noc hrá pri borovici čert na husliach. To zrejme miestni počujú silný vietor uháňajúci Svrateckým údolím. Borovica je nielen významným orientačným bodom, ale aj pôsobivým dôkazom vysokej odolnosti voči rozmarom klímy a pôsobeniu človeka.

 

2. Ginkgo z Daruvaru, Chorvátsko

Ginko z Daruvaru po stáročia rástlo spolu s mestom pri zámku: "Vyzývam ľudí, aby natiahli ruky a objali celý môj kmeň. Načahujem sa za deťmi, aby sa hrali a vyliezli na vrchol. Dostal som meno raja - Adam. Každý deň píšem nové stránky o vzťahoch medzi prírodou a ľuďmi. Dovoľte mi povedať vám moje tajomstvo. Nie som sám. Vedľa mňa je Eva. Po celé stáročia oslavujeme v Daruvare lásku a život."

 

3. Osamelý topoľ, Rusko

Podľa legendy bol tento topoľ vysadený začiatkom 20. storočia budhistickým mníchom. Semená priniesol z Tibetu, kde bol na púti. Zasadil ich na najvyššom bode kopca v rozsiahlej stepi. Topoľ vyrástol do obrovského stromu s rozprestretými konármi vrhajúcimi hlboký tieň. Všetci, ktorí podnikli dlhé cesty na koňoch, sa zastavili, aby si odpočinuli a obracali sa naň s tichými prosbami. Strom splnil tieto želania. Preto sa Osamelý topoľ v Kalmykii považuje za svätyňu.

 

4. Strom čarodejnice, Holandsko

Vzhľad tohto stromu so svojimi kľukatými vetvami a koreňmi, ktoré sa zdajú byť neschopné vrásť do zeme, poskytuje dokonalé prostredie pre posledné miesto odpočinku čiernej Kate, zlovestnej ženy, ktorá kedysi viedla neslávny gang lupičov a pašerákov. Mnohí si o nej mysleli, že má nadprirodzené, čarodejné schopnosti. Tento pozoruhodný strom so svojím vzrušujúcim príbehom prilákal mnoho detí a dospelých ako z blízkeho, tak i vzdialeného lesa, čím legenda zostáva nažive.

 

5. Jedľa biela - Strážca Cibinu, Rumunsko

V údolí Cibin žil pastier, ktorý mal 10 oviec. Počas búrky chránil svoje ovce pod korunou jedle a zaspal. Keď sa prebudil, búrka ustala, ale ovce boli preč. Pastier sa modlil, aby našiel stratené zvieratá. Znova pod stromom zaspal a prisnilo sa mu, že jedľa pred jeho očami narástla veľmi vysoko. Keď sa zobudil, zistil, že jeho sen sa splnil. Mladý muž sa vyšplhal na vrchol jedle a uvidel ovce pásť sa pokojne na lúke. O tomto zázraku povedal dedinčanom a rozhodol sa jedľu po zbytok života chrániť.

 

6. Gaštan z Vales, Portugalsko  

Medzi poľnohospodárskou krajinou a očarujúcimi portugalskými lesmi nájdeme dedinku Vales, kde rastie prastarý gaštan. So 4,5 m širokým kmeňom je jedným z najväčších stromov v krajine. Jeho dutina kmeňa pamätá veľa príbehov o čase, keď bol strom miestom detských hier a stal sa spomienkou na generácie dospelých. Predpokladá sa, že tento gaštan je starší ako tisíc rokov a bol pestovaný Rimanmi, keď skúmali zlaté bane.

 

7. Dub Allerton, Spojené kráľovstvo

Nádherný dub rastie v liverpoolskom parku Calderstones. Podľa legendy sa pod jeho vetvami strtávali v stredoveku sudcovia, pretože im chýbala súdna budova. Legenda tiež uvádza, že prasklina na strome sa objavila v roku 1864, keď vybuchla loď nesúca strelný prach na Mersey. Výbuch bolo počuť 30 míľ ďaleko a rozbil tisíce okien. Počas druhej svetovej vojny boli zamestnancom parkov v Liverpoole, ktorí bojovali v zahraničí, zasielané vianočné pohľadnice s listami z dubu, ktoré im pripomínali domov.

 

8. Strom slobody v Kaposvári, Maďarsko

Tento dub letný, známy medzi miestnymi obyvateľmi ako Strom slobody, stojí na školskom dvore v Kaposvári. Bol vysadený v roku 1929 pri príležitosti významných medzníkov v maďarskej histórii. Za 90 rokov videl už tisíce školákov hrať sa v tieni a vyrastať a vedie ich životom. Stal sa súčasťou nielen ich školských skúseností, ale aj každodenného života v Kaposvári. Všetci majú radi spomienky na dub a majú s ním špeciálne puto, rovnako ako celá komunita.

 

9. Trojnohý dub, Španielsko

Odhaduje sa, že tento dub má približne 1 200 rokov, čo ho takmer určite robí jedným z najstarších dubov na celom Pyrenejskom polostrove. Je to tiež symbolom pre susedov Mendazy. Jeho veľkolepý tvar s kmeňom, ktorý je z vnútornej strany úplne dutý a podoprený iba tromi veľkými nohami, ho robí veľmi populárnym a je najväčšou pamiatkou pre všetkých obyvateľov mesta. Mnohí sa k stromu správajú podobne ako k susedovi, robia týždenné výlety po horách, aby ho pozdravili a položili mu životné otázky, pretože je najstaršou živou múdrosťou v meste.

 

10. Oskoruša domáca, Slovensko

Slovensko v európskej súťaži reprezentovala 250-ročná oskoruša domáca (jarabina oskorušová) z Uzovskej Panice, ktorá s viac ako 13-tisíc hlasmi skončila na desiatom mieste. Bola vysadená ešte za čias Márie Terézie a pre jej mohutnosť ju využívali ako hraničný strom medzi chotármi alebo ako signalizátor dobrej polohy pre výsadbu ovocia. Strom dodnes rodí veľké ružovo-žlté plody hruškovitého tvaru. Oskoruše sú v tomto kraji zriedkavé, tajomné a vzácne. Osamotený strom je už len spomienkou na bývalé prosperujúce obdobie ovocinárstva v regióne Rimavskej Soboty. Je však výzvou aj pre ďalšie generácie, aby existujúce stromy zachránili a objavili ďalšie, na ktoré sa už takmer zabudlo.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Ekopolis
Zdroj: Ekopolis

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa