V Antarktíde skončilo krvavé leto: Vedcov obklopoval sneh ako po masakre

2020-03-24 00:00:00 |   |    | 

Keď je u nás zima, v Antarktíde sa teploty šplhajú najvyššie a vládne leto. Tento rok však malo zvláštnu príchuť. Sneh sa totiž v tomto období sfarbil do červena a pripomínal scénu príšerného zločinu,



 

Vedci z ukrajinskej výskumnej stanice Vernadsky na ostrove Galindez v Antarktíde zaregistrovali vo februári krvavočervený sneh. Šokujúce zábery zverejnilo ukrajinské Ministerstvo školstva a vedy, ktoré tiež vysvetlilo, že tzv. „melónový sneh“ spôsobila mikroskopická riasa Chlamydomonas nivalis, ktorá dokáže prežiť aj v extrémne nízkych teplotách, pri ktorých však zostáva vo vegetatívnom stave.

Keď v oblasti na pár mesiacov zavládne leto a oteplí sa, riasa zakvitne. Jej bunky obsahujú vrstvu karoténu, ktorá ju chráni pre ultrafialovým žiarením a vytvára na snehu červené bodky, pripomínajúce „malinový džem“, uviedlo ministerstvo. Tento rok v Antarktíde zaznamenali extrémne teploty, ktoré sa napríklad na argentínskej výskumnej stanici Esperanza vyšplhali až na 18,3 stupňa, takže riasam sa mimoriadne darilo.

Tento proces však negatívne ovplyvňuje životné prostredie. „Kvôli červenej farbe sneh odráža menej slnečného svetla a rýchlejšie sa topí,“ vysvetľuje ministerstvo. Následkom toho sa však vytvára stále viac a viac žiarivej riasy a systém sa dostáva do začarovaného kruhu, ktorý pretrhne až ochladenie, keď riasa opäť „zaspí“ a červená farba zo snehu zmizne. Tento fenomén, ktorý popísal už Aristoteles v 3. storočí pred Kristom, možno sledovať nielen v Antarktíde, ale tiež v Arktíde či na ľadovcoch v Alpách.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Profimedia

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa