Revolučný objav: Vedci našli zázračnú sliepku z éry dinosaurov (FOTO)

2020-03-20 12:00:00 |   |    | 

Fosília vtáka, ktorú nedávno objavili na holandsko-belgickej hranici, môže patriť najstaršiemu známemu predchodcovi hydiny. Fosília je stará približne 67 miliónov rokov a pochádza teda z dôb ešte pred vyhynutím dinosaurov. Vedcom ponúkla nové informácie o vývoji vtákov, keďže zatiaľ nevedia, kedy presne sa vyvinuli do súčasnej podoby.



 

K objasneniu tejto otázky im môže pomôcť fosília lebky, ktorá je v "dobrom stave". "Je to jedinečný exemplár. Nazývame ho 'zázračná sliepka'," uviedol Daniel Field z univerzity v Cambridgei. Objasnil, že je to jediná takmer kompletná lebka vtáka z obdobia dinosaurov. "Môže nám veľa povedať o ranej evolúcii vtákov," dodal.

Fosíliu nazvali Asteriornis maastrichtensis podľa Asterie, gréckej bohyne padajúcich hviezd, ktorá sa zmenila na prepelicu. Vták mal hmotnosť do 400 gramov a patril medzi prvých členov skupiny, z ktorej sa vyvinuli súčasné sliepky, kačice a ostatná hydina. V období jeho života sa v spomínanej oblasti nachádzalo plytké more a podmienky boli podobné súčasným tropickým plážam. Dlhé a štíhle nohy mu umožnili žiť na pobreží.

Vtáky sú tak pozoruhodnou a dôležitou skupinou živočíchov, že možnosť zistiť niečo nové o tom, ako sa vlastne vyvinuli, je pre paleontológov a evolučných biológov skutočne veľkou vecou“, povedal Field. „Zázračná sliepka bude na zozname významných fosílií veľmi vysoko, pretože nám umožní objasniť faktory, ktoré umožnili vývoj moderných vtákov.“ Výskum publikovali v časopise Nature.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: SITA/AP
Zdroj: SITA, Nature

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa