Austrália: Veľkú koralovú bariéru postihol veľký úbytok koralov

2020-03-27 08:00:00 |   |    | 

Austrálsku Veľkú koralovú bariéru zasiahlo ďalšie masové blednutie koralov - už tretie počas piatich rokov. Vedci predpokladajú, že obrovské straty naprieč najväčším systémom koralových útesov na svete spôsobili vyššie teploty vody, najmä vo februári. Informuje o tom spravodajský portál BBC aj britský denník The Guardian. Vedci zaznamenali rozsiahle blednutie aj veľké oblasti vážneho poškodenia, no našli tiež zdravé časti.



Austrálsky úrad pre správu morského parku Veľká koralová bariéra (GBRMPA) vo štvrtok uviedol, že Veľkú koralovú bariéru postihla tretia veľká vlna tzv. bielenia koralov za posledných päť rokov. Vyplýva to z dvojtýždňového pozorovania plochy s veľkosťou približne 344.000 štvorcových kilometrov. Najnovšie letecké zábery ukázali, že vážnosť poškodenia naprieč bariérou sa líši, no zasiahnutých je viac oblastí, ako počas predchádzajúcich blednutí v rokoch 2016 a 2017. Tie poškodili dve tretiny bariéry a zničili pritom nielen populácie koralov, ale aj prirodzené habitaty ďalších morských živočíchov.

"Útes sa ešte len začal spamätávať z následkov rokov 2016 a 2017 a máme tu tretie blednutie," vyjadril sa pre BBC vedúci vedec David Wachenfeld, podľa ktorého klimatické zmeny spôsobujú, že sú tieto udalosti vážnejšie a častejšie, takže sú horšie aj škody. Tie sa v jednotlivých oblastiach Veľkej koralovej bariéry líšia. Úbytok koralov však tentoraz postihol aj oblasti, ktoré neboli zasiahnuté predchádzajúcimi vlnami, najmä v južnej časti parku. Škody sú naopak menšie v predtým najviac zasiahnutých oblastiach na severe.

"Bariéra je stále dynamickým systémom plným života, no každá ďalšia takáto udalosť ju poškodí viac ako tá predchádzajúca," upozornil Wachenfeld a vyzval, aby ľudia brali blednutie koralov ako celosvetovú výzvu na podniknutie čo najdôraznejších krokov proti klimatickým zmenám. Podľa Terryho Hughesa z ochranárskeho združenia ARC Centre of Excellence for Coral Reef Studies sa väčšina koralov v strednej a severnej časti bariéry postupne zotaví. GBRMPA v spolupráci so svojimi partnermi chce teraz zistenia analyzovať a následne ich porovnať s predchádzajúcimi vlnami bielenia.

Veľká koralová bariéra je dlhá zhruba 2 300 kilometrov a od roku 1981 patrí medzi lokality Svetového dedičstva UNESCO. Globálne teploty stúpli už zhruba o jeden stupeň oproti predindustriálnemu obdobiu a Organizácia Spojených národov varuje, že ak stúpnu o 1,5 stupňa Celzia, svet príde o 90 % koralov. Ich odumieranie totiž nastáva vtedy, keď teplota morskej vody dosahuje po dlhší čas nadmerné hodnoty. Poslednú vlnu bielenia spôsobila koncentrácia tepla na morskom dne vo februári.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: wikimedia
Zdroj: TASR, SITA

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 15. marec. 2024. Meniny má Svetlana.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa