Svet v šoku: Jeden z najkrajších vodopádov na Zemi zmizol

2020-04-02 08:00:00 |   |    | 

Keď sa povie Ekvádor, mnohí cestovatelia si predstavia nádherný vodopád San Rafael, obklopený bujnou vegetáciou a vzácnymi motýľmi. Aktuálne správy sú pre nich a najmä pre domácich obyvateľov obrovským šokom. Prírodná atrakcia skrátka zmizla!



 

Na úvod niekoľko faktov z cestovateľských príručiek. Vodopád San Rafael patrí k najnavštevovanejším miestam v Ekvádore. Nachádza sa uprostred dažďového pralesa na rozhraní pohoria Andy a rieky Amazonky. Vodu padajúcu z výšky 150 metrov sem každoročne prichádzajú obdivovať desiatky tisíc návštevníkov.

Žiaľ, to všetko je už minulosť, 2. februára 2020 totiž vodopád zmizol. Situáciu dobre dokumentujú vesmírne zábery systému Landsat 8, ktoré zverejnila NASA. Na fotografii zo 4. augusta 2014 je prúd rieky dobre zreteľný, kým na fotke z 15. marca 2020 úplne chýba. Podľa zverejnených informácií sa pár metrov nad San Rafaelom vytvorila veľká diera (závrt). Tá rozdelila rieku Costa na tri menšie prúdy, ktoré teraz padajú v menšom sklone a nie sú z vesmíru vidno.

Čo dieru spôsobilo, to zatiaľ zostáva predmetom skúmania. Niektorí geológovia sa domnievajú, že deformácia vznikla prirodzeným spôsobom, iní však majú podozrenie, že môže súvisieť s výstavbou najväčšej vodnej elektrárne v krajine, ktorá na rieke Coca v plnej prevádzke funguje od novembra 2016. V každom prípade však už ekvádorské Ministerstvo turizmu avizovalo, že nebude do týchto zmien zasahovať. A to znamená, že nádherný vodopád San Rafael už nikdy neuvidíme.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa