Vyše 30 rokov po katastrofe: Do Pripjate a Černobyľu sa vracia život

2020-04-11 00:00:00 |   |    | 

Pripjať je ukrajinské mesto, ktoré bolo vysídlené po havárii v černobyľskej jadrovej elektrárni v roku 1986. Okrem pár starousadlíkov tam po výbuchu nikto nezostal a z prosperujúceho mesta sa stalo miesto duchov s desivou atmosférou.



 

Aj napriek tomu je teraz toto mesto a celá susediaca oblasť obľúbeným cieľom turistov, cestovateľov, dobrodruhov a urbexerov, čo sú ľudia, ktorí cielene navštevujú, spoznávajú a fotografujú opustené miesta a objekty stvorené človekom, často aj napriek chýbajúcemu povoleniu úradov. A práve okolie Černobyľu je takouto zakázanou oblasťou, hoci zakázanou samozrejme len pre človeka.

Miesta zamorené rádioaktivitou, o ktorých by sme si logicky asi povedali, že sa stanú púšťou a oblasťou bez života, sa prekvapivo rýchlo zazeleneli a osídlili ich divoká zver, ktorá tu má paradoxne trochu lepšie podmienky ako v „zdravej“ oblasti, ktorú pomerne úspešne okupuje človek.

Do oblasti zasiahnutou jadrovou katastrofou sa tak vracia život. Príklad Černobyľu ukazuje, ako úžasne sa príroda adaptuje aj tam, kde väčšina ľudí neprežije. Miesta v okolí bývalej jadrovej elektrárne sa tak vo veľmi krátkej dobe stali útočiskom pre rastliny, vtáky aj cicavce.

Medzi nich patria aj obzvlášť vzácne a plaché druhy. O niektorých sa pritom tvrdilo, že by mali byť podľa všetkých indícií vyhynuté, ale opak je pravdou. V prostredí, ktoré opustili ľudia sa týmto druhom darí veľmi dobre.

Okrem divokých zvierat tu žije mnoho potomkov domácich miláčikov pôvodných obyvateľov, ktorí sa rýchlo adaptovali na divočinu a vyzerá to tak, že im ľudia ani príliš nechýbajú. A samozrejme nesmieme vynechať ani viac ako 200 druhov vtákov, ktoré tu hniezdia.

Z veľkých zvierat sa do oblasti Černobylu vrátili medvede hnedé, bizóny, vlci a rysy. A to nehovoríme o vzácnych koňoch Przewalského.

Pritom tzv. červený les v tesnej blízkosti elektrárne, v ktorej dnes bujnie príroda, sa tesne po havárii z dňa 26. apríla 1987 stal zo dňa na deň praktický púšťou. Odumreli tu dokonca aj stromy, prevažne borovice. Vzhľadom k polčasu rozpadu rádioaktívnych prvkov sa predpokladalo, že púšť tu bude prevažovať ešte minimálne tisíc rokov.

Ale príroda sa vzoprela všetkým teóriám aj logike. Na to, akým spôsobom to dokázala, sa môžete pozrieť v najnovšom dokumente Černobyľ ožíva  v nedeľu 12. apríla o 14:15 na televíznej stanici Viasat Nature.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Viasat Nature
Zdroj: Viasat Nature

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa