Do prírody vyráža obrovské množstvo turistov, ochranári vyzývajú k rešpektovaniu pravidiel

2020-04-17 08:00:00 |   |    | 

Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR eviduje zvýšený nárast turistov a pohybu ľudí vo voľnej prírode aj mimo turistických chodníkov. Ochranári ľudí vyzývajú na ohľaduplnosť k prírode, rešpektovanie pravidiel a návštevných poriadkov. Na turistov apeluje aj Správa Tatranského národného parku (TANAP).



"V prípade návštevy národných parkov a chránených krajinných oblastí chceme návštevníkov požiadať o dodržiavanie značených turistických chodníkov, ktoré sú navrhnuté tak, aby pohyb po nich bol bezpečný, ukázal zaujímavé miesta, ale zároveň ochránil zraniteľné a citlivé časti prírody," uviedla riaditeľka sekcie ochrany prírody a krajiny ŠOP SR Marta Mútňanová. Dodala, že jarné obdobie je pre prírodu a živočíchy veľmi dôležité, čo si často ľudia neuvedomujú.

Na jar začínajú hniezdiť niektoré druhy vtákov, ktoré si vytvárajú hniezda v kroví alebo priamo na zemi. Podľa Mútňanovej je preto dôležité, aby tieto vtáky neboli počas znášky vajíčok vyrušené. "Vyrušenie spôsobí zachladenie vajíčok a neúspešnosť celej znášky. Niektoré kriticky ohrozené druhy tak môžu byť veľmi ohrozené," vysvetlila.

Ochranári upozorňujú aj na medvede, ktoré v tomto období vyšli zo svojich brlohov. Približujú, že medveď sa človeku spravidla vyhne, no je potrebné, aby návštevníci dodržiavali bezpečnostné pravidlá. "K medveďovi sa nikdy nepribližujte, a to aj v prípade, že sa zdá byť pokojný. Taktiež pred ním nikdy neutekajte, mohlo by ho to vyprovokovať k prenasledovaniu a s vysokou pravdepodobnosťou by vás dobehol," uviedol Marián Hletko zo Zásahového tímu pre medveďa hnedého zo ŠOP SR.

Zaregistrovali sme pohyb ľudí na územiach, kde nie je vyznačený turistický chodník. V tomto období, keď sa vyhrabávajú svište, hniezdia nám sokoly sťahovavé, orly skalné, sovy a do toho máme aj tok hlucháňov a tetrovov, tak nie je žiaduce, aby sa nám pomedzi tieto lokality mimo vyznačených chodníkov pohybovali ľudia. Vyberáme aj pokuty a vykonali sme už niekoľko akcií. Vo Velickej doline išiel človek na lyžiach, kde nie je skialpový areál, a ešte mal na voľno psa, tak to už považujem za hulváctvo najhrubšieho zrna,“ uvádza zas riaditeľ TANAP-u Pavol Majko. Správa TANAP-u podľa neho nespí, kontroluje a nekompromisne sankcionuje.

Podľa Majka ostáva na zváženie aj to, prečo sú niektoré vysokohorské chaty otvorené. „Vieme, že Zbojnícka chata a aj niektoré ďalšie chaty sú síce celoročne otvorené, ale pokiaľ je nejaký pokyn o uzatvorení, príde mi to iracionálne, že podávajú občerstvenie z okienka a za každú cenu potrebujú lákať návštevníkov do tohto územia,“ dodáva.

Riziko požiarov pre sucho je momentálne vysoké, takže aj z tohto dôvodu žiadajú návštevníkov, aby sa chovali tak ako u seba doma a nenechávali po sebe smetisko. Podľa Majka majú za sebou už tri požiare. Ďalej tvrdí, že počet ľudí v Tatrách nie je taký ako v minulosti a v tomto období pandémie nového koronavírusu sa znížil. „Zem si vydýchne. Konečne sa ľudia nejakým spôsobom stiahli a ten konzum prestal byť prvoradý a dávaný ako modla. To vidieť aj v našej prírode,“ konštatuje riaditeľ.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa