Majstri maskovania: Týchto 10 zvierat v prírode ledva zbadáte

2020-05-21 00:00:00 |   |    | 

Príroda nadelila všetkým zvieratám zopár schopností, vďaka ktorým dokážu prežiť o niečo ľahšie a dlhšie. Niektoré majú výnimočne vyvinutý jeden zo zmyslov, iným zas dobre poslúžia špeciálne prispôsobené končatiny či iné časti tela. K tým najväčším darom ale patrí schopnosť mimikry, vďaka ktorej dokážu lepšie splynúť s okolím a uniknúť pozornému oku predátora. Pozrite sa na náš výber majstrov maskovania.



 

Chameleón

Najznámejším majstrom prevlekov je zrejme chameleón. Hovorí sa, že dokáže zmeniť farbu tela tak, aby čo najviac splýval s prostredím, to však nie je celkom pravda. Na jeho sfarbenie má vplyv teplota, ročné obdobie, intenzita osvetlenia, denná doba, ba aj nálada. Rôzne druhy chameleónov mávajú rozličné farby a ich odtiene či kombinácie, všetky však majú chvost, ktorý vedia omotať okolo konára, dlhokánsky jazyk, po vymrštení často presahujúci dĺžku ich tela, a oči, ktorými chameleón dokáže vidieť celý priestor okolo seba.

 

Leopard snežný

Mnoho ľudí ani netuší, že skutočnými majstrami v maskovaní sú snežné leopardy. Ich schopnosť splynúť s prostredím je legendárna a šelma jej dokonca vďačí aj za svoju prezývku „duch hôr“. Aj druhové pomenovanie „snežný“ zrejme vzniklo preto, že tohto leoparda obvykle videli len na snehu, hoci žije skôr v skalách. V prirodzenom prostredí však nedokážu jeho hrubý šedo-biely kožuch s tmavými bodkami a rozetami vidieť ani skúsení pozorovatelia.

 

Bothus leopardí

Táto mimoriadne nenápadná ryba obýva vody Tichého a Indického oceána. Môžete ju vidieť v Červenom mori, Perzskom zálive, pri pobreží Juhoafrickej republiky, ale aj v Japonsku či juhovýchodnej Austrálii. Hoci „vidieť“ asi nie je celkom správny výraz, 35-centimetrová ryba totiž dokáže dokonale splynúť s kamenistým dnom. Obe oči má na jednej strane a tá je navyše pokrytá tmavými bodkami, škvrnami a krúžkami.

 

Vietnamská machová žaba

Nenápadná býva väčšina žiab, najviac však medzi nimi vyniká druh, žijúci v nehostinnom prostredí zatopených jaskýň a na brehoch skalnatých horských bystrín v severnom Vietname. Machová žaba sa väčšinu času ukrýva vo vode pod plávajúcimi rastlinami a kameňmi, s ktorými dokáže dokonalo splynúť. Prilepí sa na ich povrch ako mach a vďaka kombinácii zeleného základu, čiernych bodiek a hrbolčekov je od nich na nerozoznanie.

 

Koník morský pygmejský

Vo vodách Koralového trojuholníka v Tichom oceáne medzi Malajziou, Indonéziou, Papuou-Novou Guineou a Filipínami žije výnimočný druh morského koníka, ktorý dokáže dokonalo splynúť s okolitými koralmi. Pomáha mu v tom tvar, povrch aj farba drobného 2-centimetrového tela. Koníky sa síce rodia sivé, hneď po pripojení ku koralu však dokážu získať presne rovnaký odtieň, a tak sú voľným okom takmer neviditeľné.

 

Listovka zelená

V prírode existuje asi 4000 druhov pakobyliek, ktoré obývajú všetky tropické a subtropické oblasti, pričom najviac druhov žije v juhovýchodnej Ázii a v Južnej Amerike. Sú to nočné živočíchy, ktoré sa cez deň takmer nehýbu a sú teda v podstate neviditeľné. Ich telo je totiž na nerozoznanie od vetvičky, kôry či stebiel rákosia. Mnohé zas vyzerajú ako listy – suché hnedé, mierne rozpadnuté či dokonca jasnozelené ako Listovka zelená.

 

Kozorožec núbijský

Výnimočný druh kozorožca obýva horské oblasti severnej a severovýchodnej Afriky a Stredného Východu. Obľubuje vyprahnuté strmé svahy, na ktorých sa môže vďaka svojej pieskovej farbe ukryť pred predátormi, ktorými sú leopardy, vlky, líšky, orly či supy. Napriek tomu však patrí medzi ohrozené druhy a predpokladá sa, že na svete žije dokopy len asi 1200 jedincov.

 

Výrik bledý

U nás patrí k najznámejším sovám Výr skalný, na fotografii je ale jeho ázijský príbuzný Výrik bledý, ktorý obýva polootvorené oblasti so stromami a kríkmi. Oboch ale spája vynikajúca schopnosť mimikry – ich perie je sfarbené v hnedých odtieňoch, vďaka čomu dokážu takmer splynúť s kmeňmi stromov, kde cez deň odpočívajú po nočnom love. Britskí vedci dokonca zistili, že vtáky si vyberajú miesto hniezdenia podľa špecifického vzoru či farby.

 

Chobotnice

Málokto vie, že chobotnice patria k najfascinujúcejším obyvateľom slaných vôd. Jedným z dôvodov je aj to, že v okamihu dokážu zmeniť svoju farbu, ale aj vzor či textúru pokožky, ba dokonca spôsob pohybovania sa, aby čo najviac pripomínali skaly, piesok, koraly či iné prvky na dne. Na rozdiel od väčšiny ostatných zvierat však mimikry nepoužívajú len z dôvodu vlastnej ochrany, ale aj preto, aby mohli číhať na svoju potravu. Nie nadarmo ich prezývajú aj „chameleónmi mora“!

 

Uroplatus

Uroplatus je druh gekona, ktorý obýva výhradne Madagaskar a priľahlé ostrovčeky. Keby sa konali majstrovstvá svetra v splývaní s prostredím, zrejme by vyhral. Niektoré jedince sú na nerozoznanie od zoschnutého listu, iné zas vďaka sfarbeniu, fliačikom aj výrastkom na tele maximálne splývajú s kôrou stromov. Dokonca dokážu tak priľnúť k podložke, že vôbec nevidno obrys ich tela, a tak sú v podstate skutočne neviditeľné.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa