Zvláštny úkaz v Indii: Kráterové jazero zo dňa na deň zružovelo

2020-06-14 00:00:00 |   |    | 

Kráterové jazero v indickom štáte Maháraštra zmenilo zo dňa na deň farbu na ružovo. Experti si fenomén vysvetľujú zmenou slanosti vody a výskytu rias, potvrdiť to však musí analýza vzoriek vody.




Jazero Lonar vzniklo pred približne 50.000 rokmi po náraze meteoritu. Nachádza sa 500 kilometrov východne od finančnej metropoly Indie Bombaja. Je obľúbenou turistickou atrakciou a predmetom skúmania vedcov z celého sveta.

Experti uvádzajú, že jazero nezmenilo farbu vody prvýkrát, zmena však nikdy nebola taká rýchla. "Hladina vody v jazere sa za uplynulý rok dramaticky znížila, čím sa zvýšila jej slanosť aj teplota. To prispelo k premnoženiu rias," povedal vo videu zverejnenom na Twitteri geológ Gadžánan Kharát.

 

 

Kharát tiež uviedol, že vedci skúmajú, či zmenu farby nespôsobila prítomnosť červených rias. Vzorky poslali do viacerých laboratórií. "Keď ich preskúmajú, budeme môcť jednoznačne povedať, prečo sa voda v jazere sfarbila do červena," povedal.

Iné teórie hovoria, že na jazero môže vplývať nižšia úroveň znečistenia v dôsledku nižšej ľudskej aktivity počas koronavírusovej pandémie. "Skutočný dôvod budeme vedieť po analýze, ktorú dokončíme v priebehu niekoľkých dní," povedal jeden z profesorov geografie na Univerzite Dr. Bábásáhéba Ámbédkara v Maháraštre.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images, Profimedia, NASA
Zdroj: TASR, SITA

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa