Slovinsko sa pýši nádhernou prírodou: Tieto úžasné miesta skrátka musíte vidieť

2020-08-11 12:00:00 |   |    | 

Slovinsko sa cestovateľom čoraz viac spája s aktívnou dovolenkou. V celej krajine máte nespočetne veľa možností na využitie voľného času. Môžete ísť na túru, máte tam veľa cyklistických trás, vyskúšať môžete raftovanie alebo si len tak oddýchnete pri mori. No a popri týchto skvelých tipoch navyše dominujú aj nádherné prírodné atrakcie, ktoré pokojne zahrňte do vášho aktívneho dovolenkového plánu.



 

Národný park Triglav

Hneď prvý tip vám dá inšpiráciu na niekoľko úžasných dovoleniek. Národný park Triglav ponúka dokopy až 7000 kilometrov chodníkov rôznych obtiažností. Viaceré z nich sú jednoducho dostupné v nádherných údoliach a spájajú romanticky pôsobiace dedinky v okolí. Tí zdatnejší môžu vyjsť priamo do kopcov, kde máte k dispozícii buď jednotlivé trasy k rôznym končiarom, alebo môžete prejsť celou magistrálou a obzrieť si väčšiu časť tejto nádhernej oblasti. Využite možnosť bývania v horských chatách, kde sa dostanete do lepšieho kontaktu s prírodu a domácimi obyvateľmi. Tešte sa taktiež na nádherné vyhliadky, ktoré vám budú pripomínať nemecké a rakúske Alpy.

 

Vodopád Savica

Treťou najnavštevovanejšou pamiatkou v krajine je vodopád Savica. Ten sa nachádza pri jazere Bohinj, do ktorého sa potom vlieva. Meria 78 metrov a najkrajší je počas jari, keď ním preteká najväčšie množstvo vody. Dostanete sa k nemu po jednoduchej približne hodinovej turistickej trase, ktorú zvládnu aj deti. Z opačnej strany zase prídete autom až k parkovisku, od ktorého je to k vodopádu áčkového tvaru už len kúsok. Savica je zároveň dôležitým štartovacím bodom pre ďalšie dve turistické trasy, ktoré prechádzajú tunajším pohorím. Obe majú strednú obtiažnosť a mali by ste ich zvládnuť do štyroch až piatich hodín.

 

Jazero Bled

Najznámejšou prírodnou atrakciou v Slovinsku je nepochybne jazero Bled. Spájame si ho najmä s romantickými plavbami, ktoré vás zavezú k ostrovu, kde stojí známy barokový kostol. Ten je hviezdou mnohých propagačných materiálov a pohľadníc z tejto dovolenkovej destinácie. No okrem toho sa môžete tešiť aj na množstvo zaujímavých aktivít. Na vybraných miestach si môžete v jazere zaplávať, ale taktiež vyskúšať člnkovanie alebo veslovanie. Pokiaľ chcete radšej zostať na súši, prenajmite si bicykel a vyberte sa okolo celého Bledu.

 

Roklina Vintgar

Obľúbená rieka Radovna získala svoju slávu vďaka rôznym odtieňom vody, ktoré má počas roka. Všetko závisí od aktuálneho ročného obdobia a svetelných podmienok. Postupne sa ukazuje ako sýto modrá, trblietavo tyrkysová, smaragdovo zelená, ale aj jemne modrá. Popri rieke časom vystavali turistický chodník, ktorý je dlhý takmer dva kilometre. Cesta je pohodlná, vedie najmä po rovine a navyše je terén vhodný aj pre menšie deti a ľudí so slabšou kondíciou. Vychádzku zvládnete za pol hodiny, starší ľudia s pomalším tempom ju obídu do hodiny. Počas nenáročnej túry budete viackrát prechádzať ponad rieku a taktiež ponad vodopád Šum, ktorý preteká priamo zalesnenou oblasťou rokliny.

 

Postojnska Jama

Najväčšia jaskyňa v krajine patrí medzi najvychytenejšie atrakcie. Postojnsku Jamu ročne navštívia tisíce turistov. Návštevníkom sprístupnili vyše päťkilometrový úsek. Jaskyňa je známa nádhernou kvapľovou výzdobou. Hlavná veľká miestnosť sa okrem iného využíva aj na organizovanie koncertov, pretože má vynikajúcu akustiku. Pre deti je najzaujímavejšou časťou prehliadky cesta podzemným vláčikom, ktorý im predstaví tie najkrajšie úseky. Postojnska je známa aj vďaka vzácnemu endemitu v podobe slepého obojživelníka jaskyniara vodného.

 

Údolie rieky Soča

Pokiaľ ste milovníkmi adrenalínových vodných športov, potom si to namierte priamo do údolia rieky Soča. Tam si môžete vyskúšať raftovanie, kajakovanie, ale aj kanoe. Voda v obklopení hôr je navyše nádherne tyrkysovo sfarbená, takže ponúka krásny pohľad aj v spojení s okolitou prírodou. Touto časťou vedie aj známa cyklistická trasa mieru, ktorá začína pri Jadranskom mori a patrí k najobľúbenejším v krajine.

 

Velika Planina

V Slovinsku nájdete aj najväčšiu horskú pasienku v Alpách. Tá sa nazýva Velika Planina a dostanete sa tam pomocou lanovky. Úžasné miesto v obklopení hôr ponúka nádherné vyhliadky a taktiež veľmi príjemnú vychádzkovú trasu. Počas nej budete prechádzať popri drevených domčekoch s typickou tunajšou architektúrou so šikmými strechami, ktoré neuvidíte nikde inde na svete. Domčeky boli postavené jeden popri druhom, takže vyzerajú ako vystrihnuté z rozprávky o škriatkoch.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa