Po prúde najdhlšej africkej rieky: Nespútaný Níl spoluvytvára krajinu plnú kontrastov

2020-09-12 00:00:00 |   |    | 

Níl, bezkonkurenčne najdlhšia africká rieka, fascinuje svojou nespútanosťou, rôznorodými prírodnými scenériami a zmesou kultúr po celom jeho toku, ale tiež tým, že sa presne nedokážeme zhodnúť na tom, kde sa nachádzajú jeho pramene.



 

Ide nielen o najdlhšiu africkú rieku, ale aj o jednu z najdlhších na celom svete. Jej povodie pokrýva územie od Etiópskej vysočiny až po úrodné delty v severnom Egypte. Samozrejme záleží na tom či za jeho hlavný zdroj vody budeme považovať Biely alebo Modrý Níl. Rieka každopádne preteká takmer celou severovýchodnou Afrikou, ktorá by si život bez nej nedokázala predstaviť. Ide totiž o hlavný zdroj vody pre ľudnaté a veľké zeme, akými sú Egypt a Sudán.

Zatiaľ čo prameň Modrého Nílu je určený pomerne presne – nachádza sa v jazere Tana v Etiópii – v prípade Bieleho Nílu ani nie je jasné, či sa začiatok toku nachádza v Rwande alebo v susednom Burundi. Aj napriek tomu je Biely Níl považovaný za hlavný tok, ten Modrý so sebou na sever prináša viac vody a naplavenín. Obe rieky sa spájajú tesne na severe od hlavného mesta Sudánu, Chartúmu.

Bohatá je aj história rieky, ktorej brehy boli najmä v dolnom toku osídlené ešte v dobe kamennej. Podmienky v okolitej púšti, ktoré vznikli klimatickými zmenami približne 3 400 rokov pred Kristom, sú v kontraste k delte Nílu skutočne nepriaznivé. Bohužiaľ v poslednej dobe vzhľadom k preľudneniu začína byť nepriaznivá aj samotná delta Nílu.

K Nílu neoddeliteľne patrí typická fauna a flóra. Zo zvierat predovšetkým nedoceniteľné vodné byvoly (byvol domáci) a ťavy, ktoré miestnym pomáhajú v poľnohospodárstve už od dôb starovekého Egypta a slúžia aj pre spestrenie stravy – obe zvieratá sú totiž chované aj na mäso, ale tiež ako zdroj mlieka. A pokiaľ ste navštívili oblasť okolo severných častí Nílu, určite budete súhlasiť, že ťavy sa tam nachádzajú takmer všade.

V zavlažovanom údolí Nílu, ktorý už pri pohľade z vesmíru pôsobí ako zelená jazva vyprahnutej Sahary, rastú dôležité plodiny ako je bavlna, obilniny, cukrová trstina, fazule, olejniny a arašidy. Známym exportným artiklom Egypta sú tiež ďatle, plody datľovej palmy, a okrem nich okolo Nílu rastú aj ovocné stromy, figovníky, karob či akácie.

Ako sme spomenuli na začiatku, Níl nie je iba Egypt, ale ide o životodarnú žilu celej severovýchodnej časti afrického kontinentu. Jeho tajomstvá pomáha odhaliť trojdielny rakúsky dokumentárny seriál  Nespútaný Níl, ktorý máte šancu si pozrieť na televíznej stanici Viasat Nature každú nedeľu od 13. septembra o 14:00.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto a
Video: Viasat Nature
Zdroj: Viasat Nature

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa