Ekológia: Pätine krajín sveta hrozí kolaps ekosystémov

2020-10-14 08:00:00 |   |    | 

Pätine krajín sveta hrozí z dôvodu ničenia prirodzeného prostredia divo žijúcej zveri kolaps ich ekosystémov. Vyplýva to z analýzy švajčiarskej firmy Swiss Re, píše denník The Guardian.



"Až ohromujúcej pätine krajín sveta hrozí riziko kolapsu ich ekosystémov v dôsledku poklesu biodiverzity..." uviedla spoločnosť Swiss Re, jedna z najväčších zaisťovní na svete. Ako pripomína The Guardian, ľudská činnosť negatívne vplýva na takzvané prírodné "služby", akými sú jedlo, čistá voda a vzduch či ochrana pred povodňami.

Krajiny ako napríklad Austrália, Izrael a Juhoafrická republika sú na vrchných priečkach, čo sa týka ohrozenia ich biodiverzity a ekosystému. Rizikové sú z tohto pohľadu i India, Španielsko a Belgicko a rovnako i krajiny s nestabilnou ekonomikou a rozsiahlymi poľnohospodárskymi odvetviami, akými sú Pakistan či Nigéria.

Ochrana prírodných oblastí s divo žijúcimi zvieratami je podľa správy Swiss Re dôležitá aj v Brazílii a Indonézii, ktoré majú síce rozsiahle oblasti neporušených ekosystémov, avšak sú silne závislé od využívania prírodných zdrojov.

Ak bude k porušovaniu ekosystémov v ohrozených krajinách dochádzať i naďalej, stav núdze sa bude zhoršovať ešte v oveľa vyššej miere, povedal vedúci tejto štúdie Oliver Schelske.

OSN v septembri zverejnila správu, z ktorej vyplýva, že sa nepodarilo úplne splniť ani jeden z 20 globálnych cieľov týkajúcich sa biodiverzity, na ktorých sa krajiny dohodli pred desiatimi rokmi a mali byť splnené do roku 2020.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa