Faerské ostrovy majú nádhernú prírodu: Toto sú jej najkrajšie atrakcie

2020-11-10 00:00:00 |   |    | 

Čo sa týka hustoty obyvateľstva, Faerské ostrovy patria k tým najmenej osídleným krajinám. Vďaka tomu môžu turistov stále lákať na nepoškvrnenú prírodu a v každom kúte ponúkajú nejakú inú zaujímavosť, ktorá robí z toto kúta sveta tak nádherné miesto.



 

Vodopád Múlafossur

Na ostrove Vagar sa nachádza jeden z najkrajších vodopádov v krajine. Ten totiž preteká cez útesy priamo do oceánu, čo so sebou prináša aj ďalší zaujímavý úkaz. Keďže je tam často veterné počasie, silný tlak vzduchu vytláča kvapôčky vody smerom nahor. Preto to niekedy vyzerá, ako keby časť vodopádu tiekla naopak. K Múlafossuru sa dostanete cez malý miestny chránený park. Z parkoviska tam vedie krátky chodník s minimálnym prevýšením, takže tam môžu zájsť aj malé deti a ľudia so slabšou kondíciou. Postupne môžete prejsť aj po chodníku popri celých útesoch a vodopád si môžete pozrieť aj z druhej strany, kde ho uvidíte v plnej nádhere. Múlafossur je vysoký vyše tridsať metrov a nádherne vynikne aj počas zimných mesiacov v obklopení snehu.

 

Traelanípa

Vysoké útesy pri mori predstavujú najmä v severských krajinách veľmi obľúbené atrakcie. Jedny z najznámejších na svete sú írske Cliffs of Moher, ktoré sú zároveň najnavštevovanejším miestom na večne zelenom ostrove. Traelanípa si drží vo svojej krajine rovnako veľkú popularitu. Nachádza sa taktiež na ostrove Vagar a dostanete sa k nej prostredníctvom jednoduchšej turistickej vychádzky, ktorá vedie popri obľúbenom miestnom jazere. Práve to zohráva pri vašom výlete dôležitú úlohu. Jeho brehy sa totiž nachádzajú takmer pri hrane útesov a na niektorých miestach to vyzerá, ako keby sa mala voda už čoskoro preliať do oceánu. Obyvatelia Faerských ostrovov majú pre dovolenkárov zaujímavú ponuku. Na túru sa môžu vybrať v sprievode tunajších pastierov oviec, ktorí si privyrábajú ako sprievodcovia.

 

Klakkur

Hora Klakkur nepatrí k najvyšším v krajine. Napriek tomu je medzi turistami veľmi obľúbená, pretože ponúka jeden z najkrajších výhľadov. Výstup na ňu je stredne náročný, nezaberie vám veľa času a odmenou bude unikátny zážitok aj pri zdolávaní tohto končiara s nezvyčajným nepravidelným terénom. Na jeho vrchole vás čaká úžasný výhľad - z jednej strany uvidíte mesto Klaksvík, ktoré sa preslávilo dlhou rybárskou tradíciou a z tej druhej sa môžete pozrieť na šíre okolie a uvidíte na viacero obývaných, ale aj neosídlených ostrovov. Nádherný pohľad sa vám naskytne aj pri svitaní alebo západe slnka.

 

Drangarnir

Ďalším ikonickým miestom Faerských ostrovov je Drangarnir. Táto skala má podobu morského oblúka, keďže sa uprostred nej nachádza otvor. Ten vyzerá ako vstupná brána do krajiny. Pozrieť si ju môžete z útesov, ku ktorým sa dostanete z mestečka Bour. Ešte zaujímavejšou možnosťou je vybrať sa ku Drangarniru aj blízkym ostrovom loďou. Na možnosť plavby sa taktiež informujte v Boure, kde vám poradia kontakt na domácich, ktorí ponúkajú takýto druh výletov. Záujemcovia môžu na tento skalný útes aj vyliezť. I keď výstup na prvý pohľad nevyzerá byť náročný, skúsení turisti upozorňujú, že vám zaberie celý deň. Môže za to nerovný terén s prudkým stúpaním, ktorý predstavuje veľkú záťaž na nohy.

 

Saksun

Do dedinky Saksun sa musíte zamilovať už na prvý pohľad. Nachádza sa pri lagúne známeho fjordu a dodnes tam žije len 14 obyvateľov. Pôvodné kamenné domčeky majú strechy pokryté trávou, aby tak lepšie splynuli s prostredím a nechali vyniknúť prírodu v okolí. Priamo v tejto šarmantnej dedinke sa nachádza aj malé múzeum o dejinách tohto regiónu a kostol z polovice 19. storočia. Zo Saksunu môžete podniknúť túry do okolitých kopcov. Nájdete tam chodníky rôznej obtiažnosti, stačí si vybrať výlet podľa vlastnej kondície a schopností.

 

Kallur

Nenápadný maják Kallur patrí medzi charakteristické atrakcie Faerských ostrovov. Nachádza sa na ostrove Kalsoy a nie je prepojený s pevninou. Dostanete sa tam len pomocou trajektov, ktoré premávajú iba párkrát do dňa. Túra k majáku je stredne náročná a spiatočnú cestu zvládnete za dve až tri hodiny. Ostrov má členitý povrch a ponúka vychádzku v úplnom pokoji so šumom oceánu v pozadí. Na konci túry sa dočkáte nádherného výhľadu na okolité ostrovy. Zájdite si aj na vyvýšeninu nad majákom, aby ste na neho získali ten najkrajší pohľad.

 

Gjógv

Najsevernejšia dedinka na ostrove Eysturoy sa nachádza pri blízkej rovnomennej rokline Gjógv a býva v nej len 50 obyvateľov. Dovolenkárom ponúkajú ubytovanie v malom penzióne, v lete sa dá bývať aj v kempingu. Dedinka je skvelým východiskovým bodom pre túry na okolité kopce a nádherný výlet návštevníkov čaká aj priamo k rokline. Prejdite sa tiež popri pobreží a užite si úžasnú atmosféru neopakovateľnej prírody Faerských ostrovov.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa