Krajina tisícich jazier a jej tromfy: 7 najkrajších prírodných zaujímavostí vo Fínsku

2020-11-08 00:00:00 |   |    | 

Keby mali cestovatelia zahlasovať za jediný dôvod, prečo tak radi navštevujú severské štáty, bola by to nepochybne príroda. Práve v nej totiž nachádzajú pokoj a harmóniu, ktorá je blízka týmto krajinám. Fínsko má prezývku krajina tisícich jazier, ale v skutočnosti ponúka mnoho ďalších zaujímavostí, ktoré uvidíte počas vašich potuliek.



 

Zamrznutý vodopád Korouoma

Na vodopády sa obvykle chodievame pozerať počas letných mesiacov, keď sa nám ukážu v plnej kráse. No ak sa nachádzajú v chladných oblastiach s tuhými zimami, vtedy nám predvedú iné čaro a nádherné divadlo matky prírody. Vodopád Korouoma sa nachádza v blízkosti mesta Posio a uvidíte ho v kaňone Korouoma. Keďže tam pravidelne preteká veľký objem vody, počas chladných mesiacov vzniká takéto úžasné dielo. Pramene totiž úplne zamrznú a namiesto klasického vodopádu môžeme v zime pozorovať ľadový. Ten dokonca využívajú horolezci na lozenie po ľadovej stene. Popri celom kaňone vedie päť kilometrov dlhý náučný chodník, ktorý má len mierne prevýšenie a je vhodný pre ľudí všetkých vekových kategórií.

 

Súostrovie Kvarken

Ak hľadáte najpokojnejšie miesto v krajine, mali by ste sa podľa Fínov vybrať na toto súostrovie. Kvarken vzniklo ešte počas doby ľadovej, keď sa postupne od pevniny odtrhlo niekoľko menších ostrovčekov. Tie sú v súčasnosti zväčša neobývané a ponúkajú vynikajúce podmienky na pozorovanie vzácnych druhov vtákov. Toto miesto sa často využíva aj na malý súkromný rybolov. Kvarken sa navyše stalo vôbec prvou fínskou prírodnou lokalitou, ktorú zapísali na listinu UNESCO. Počas výletu do týchto končín si zájdite aj na vyhliadku Svedjehamn, odkiaľ uvidíte najväčšiu časť tohto regiónu. V okolí máte možnosti na viacero športových aktivít, ľudia tam radi chodia najmä člnkovať sa alebo kajakovať

 

Kanál Saimaa

O územie okolo kanála Saimaa viedlo Fínsko dlhé spory s Ruskom. Táto obľúbená atrakcia im patrila až do roku 2012, potom opäť prešla pod správu Rusov. No Fínom sa podarilo vybaviť aspoň to, že na aktivity v okolí nepotrebujete vízum, stačí vám platný pas. Saimaa je veľmi obľúbená na aktívne trávenie voľného času. Popri kanáli vedie dlhý chodník pre cyklistov a chodcov a prechádzať budete v podstate územím oboch krajín. Taktiež si môžete rezervovať vyhliadkové plavby s občerstvením, ktoré vám ukážu najväčšie krásy tejto lokality. Popri väčšine trate sa tam nachádzajú nádherné lesy a príroda, takže výlety loďou sú veľmi príjemné a upokojujúce.

 

Utsjoki

Pokiaľ chcete zažiť na vlastnej koži pravú divočinu a spoznať, ako sa žilo v minulosti, musíte sa vybrať na sever krajiny. Tam sa dostanete do Utsjoki, ktoré je pokladané za tú najkrajšiu časť Fínska. V lete si užijete dlhé vychádzky v prírode, môžete zájsť na kopce, k jazerám alebo len tak choďte autom po miestnych cestách a zastavte sa tam, kde nájdete nádherné vyhliadky. V zime sa zase Utjskoki premení na rozprávkovú krajinu. Také množstvo snehu ste už dlho nevideli na vlastné oči, takže si tam môžete užiť všetky zimné radovánky. Taktiež v tomto období máte veľkú šancu vidieť polárnu žiaru, ktorá je magnetom pre turistov. Ubytovanie nájdete v malých penziónoch a privátoch, takže tak zažijete autentickejšiu atmosféru tejto krajiny.

 

Jazero Kaitalampi

Ak ste vo Fínsku na kratšej dovolenke a vyberiete sa len do Helsínk a ich okolia, máme pre vás jeden zaujímavý tip aj na výlet do prírody. V tom prípade sa vyberte na nenáročnú vychádzku k jazeru Kaitalampi, ktoré sa nachádza niečo vyše 20 kilometrov od fínskej metropoly. Cesta k nemu nie je náročná a nachádza sa priamo v obklopení nádherného lesa. V lete tam ľudia často chodievajú na pikniky alebo si len tak posedieť v prírode. Okolo jazera sa nachádza chodník, ktorý sa dá využiť aj na beh. Za krátky čas tak uvidíte veľkú časť nádhernej fínskej prírody.

 

Národný park Pallas-Yllastunturi

Tretí najväčší národný park Pallas-Yllastunturi ponúka turistom až 350 kilometrov horských chodníkov. Tie sú rozdelené do troch kategórií. Tá najobľúbenejšia meria 55 kilometrov a turisti ju prechádzajú na niekoľko etáp. V pohorí sa nachádza tiež niekoľko veľmi náročných trás, ktoré sú navštevované len zriedkavo. Určené sú pre skúsených horolezcov a ľudí s vynikajúcou kondíciou. Celý národný park je výborne prepojený infraštruktúrou. K dispozícii máte množstvo ubytovacích zariadení rôznych kategórií a pokiaľ si chcete dopriať oddychové dni, tak sa môžete prejsť iba tunajšími dedinkami, ležiacimi v krásnom horskom prostredí.

 

Kurjenrahka

Výhodou národných parkov vo Fínsku je ich bezbariérovosť. Tam je bežnou praxou, že každý z nich má aspoň jeden chodník, ktorý pokojne prejdete na invalidnom vozíku alebo s kočíkom. V Kurjenrahke takýchto trás nájdete hneď niekoľko. Takže zatiaľ čo niektorí si môžu skúšať svoje sily vo vyšších polohách, tí ostatní si môžu vybrať aj takúto pokojnejšiu vychádzku. V tomto národnom parku sa nachádza aj vyhliadková veža Koivusaari, pri ktorej sa dozviete dôležité informácie o faune a flóre v tomto regióne.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa