Najškaredšia orchidea sveta aj huba z letiska: 10 najzaujímavejších rastlín objavených tento rok

2020-12-30 12:01:00 |   |    | 

Anglické kráľovské záhrady Kew Gardens v Londýne boli založené v 18. storočí a dnes sú na zozname UNESCO. Rozkladajú sa na ploche 132 hektárov, kde rastie vyše 50 tisíc druhov rastlín. Ročne si ich prichádza pozrieť až 2 a pol milióna turistov. Kew Gardens sú však tiež centrom botanického výskumu a združujú najlepších odborníkov. Tí v spolupráci s kolegami z celého sveta vytvorili zoznam desiatich najzaujímavejších objavov roka 2020 v oblasti rastlín.



 

Rok 2020 priniesol do botanického atlasu až 156 nových rastlinných druhov. Niektoré z nich by podľa odborníkov z Kew Gardens mohli mať veľký význam pre ľudí aj planétu, napríklad ako hospodárske plodiny alebo ako súčasť liečiv. Bohužiaľ však už teraz viacerým z nich hrozí vyhynutie, a tak je  vedecké preskúmanie len prvý krokom k ich záchrane. Táto desiatka rastlín zaujala odborníkov najviac:

 

1. Šesť nových pavučinovcov (vrátane jedného z letiska Heathrow)

Pavučinovec (Cortinarius) je celosvetovo rozšírený rod lupeňovitých húb, do ktorého patrí viac než 2000 druhov. Hoci sú niektoré z nich smrteľne jedovaté, zohrávajú významnú rolu v ekologickom systéme, keď podporujú rast rastlín (najmä stromov ako dub, buk, breza a borovica) a dodávajú im dusík. V Spojenom kráľovstve objavili tento rok šesť nových druhov pavučinovcov, tzv. Cortinarius heatherae rastie pri rieke, ktorá ohraničuje letisko Heathrow.

 

2. Zvláštny šupinatý ker odolný horúčavám

Neobvykle vyzerajúci ker objavili v polopúšti v južnej Namíbii ešte v roku 2010. Vedci ho nedokázali priradiť k žiadnemu známemu druhu a molekulárny odborník pre Kew Gardens tento rok potvrdil, že DNA rastliny je rovnaké ako pri kapuste, no nepripomína žiaden známy ker. Tiganophyton karasense (Tiganophytaceae) s bizarne šupinatými listami a schopnosťou prežiť na extrémne suchých a horúcich soľných pláňach je teda úplne novým rastlinným druhom.

 

3. Nové orchidey z rajského ostrova Nová Guinea

Tento rok bolo objavených neuveriteľných 19 nových stromových orchideí, všetky na ostrove Nová Guinea. Ich určenie je výsledkom dlhoročnej spolupráce odborníkov z Británie, Filipín, USA a Holandska. Až 16 druhov patrí k rodu Bulbophyllum, pričom mnohé z nich boli nájdené len jediný krát. Ostatné tri druhy sú z rodu Dendróbium, vrátane Dendrobium aurifex s jasnooranžovými kvetmi.

 

4. Dva nové sukulenty z Madagaskaru

Na ostrove Madagaskar identifikovali vedci tento rok dva nové druhy aloe. Hoci sa týmto rastlinám obvykle darí v otvorených a slnečných oblastiach, Aloe vatovavensis a Aloe rakotonasoloi boli objavené v lese. Zatiaľ nie je známe, či majú listy týchto sukulentov podobne liečivé účinky ako najznámejšia Aloa pravá (Aloe vera).

 

5. Najškaredšia orchidea na svete

Orchidey patria k najobľúbenejším izbovým rastlinám a vo všeobecnosti sa považujú aj za najkrajšie. To však nie je prípad rastliny Gastrodia agnicellus, ktorú objavili tento rok na Madagaskare. Jej kvety sú veľmi drobné (11 mm), hnedé a škaredé. Orchidea nemá žiadne listy a živiny prijíma len z húb. Je ohrozená.

 

6. Plodina budúcnosti z Peru

Zaujímavú rastlinu s krásnym ružovým kvetom Ipomoea noemana síce vedci pomenovali až tento rok, domorodí obyvatelia peruánskych Ánd ju však využívajú už celé desaťročia podobne ako sladké zemiaky. Plodina rastie vo výške 2.300 m n. m. a jej hľuzy majú priemer až 10 centimetrov. Dajú sa jesť surové a vraj majú sladkú chuť. Nutričné hodnoty ipomoey ešte známe nie sú, no vedci veria, že by sa mohla stať novou hospodárskou plodinou.

 

7. Nádherná bromélia ohrozená cementárňami

Prekrásny nový druh bromélie Acanthostachys calcicola objavili tento rok v srdci Brazílie, kde rástla na vápencovom útese tienenom stromami. Vedci sa domnievajú, že rastlinu príbuznú ananásom oplodňujú kolibríky, napriek snahe však našli len 25 kusov. Prirodzene odhalený vápenec je domovom viacerých vzácnych rastlín, všetky však vážne ohrozuje ťažba nerastu pre potreby cementární.

 

8. Príbuzná čučoriedky neďaleko najväčšej zlatej bane

Diplycosia puradyatmikai je názov kra, príbuzného čučoriedke, ktorý objavili tento rok  v indonézskej časti ostrova Nová Guinea. Rastie neďaleko najväčšej zlatej bane sveta na horných svahoch štítu Puncak Jaya, ktorý je so 4 884 m n. m. najvyšším v juhovýchodnej Ázii. Ker dorastá do výšky 1,5 metra a typické sú preň zlatohnedé štetinky na kmeni, okrúhle kožovité listy a červenkasté kvety v tvare zvončeka.

 

9. Potenciálne liečivá bylinka

Marsdénia je ovíjavý ker, ktorý rastie v horských džungliach najmä na území Peru, Bolívie a Ekvádoru. Kôra jeho drevnatej stonky sa využíva pri liečbe tráviaceho systému, kvapavke, popáleninách alebo mykózach. Je známych približne 150 druhov tejto rastliny, v roku 2020 k nim pribudla Marsdenia chirindensis, ktorá rastie len v rezervácii Chirinda na hranici Zimbabwe a Mozambiku.

 

10. Úžasný ibištek objavený cez internet

Tento prekrásny ibištek s červenými kvetmi a názvom Hibiscus hareyae bol objavený cez internet austrálskym odborníkom na tieto rastliny, keď online študoval fotografie zo starého herbára. Novoobjavený druh rastie na pobreží Tanzánie a má obrovský potenciál, pretože dokáže prežiť v omnoho suchších podmienkach ako dobre známy africký ibištek.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: Kew Gardens

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa