Veľký okamih: Dánsko schválilo vybudovanie ostrova obnoviteľnej energie v Severnom mori

2021-02-05 15:00:00 |   |    | 

Dánsko vo štvrtok schválilo plán na vybudovanie umelého ostrova v Severnom mori, ktorý bude produkovať a uskladňovať dostatok zelenej (udržateľnej) energie na pokrytie potrieb troch miliónov európskych domácností. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters.



Ostrov, ktorý bude mať v počiatočnej fáze rozlohu 18 futbalových ihrísk, bude napojený na stovky pobrežných veterných turbín a bude dodávať energiu pre domácnosti, ako aj "zelený vodík" na použitie v lodnej doprave, letectve, priemysle a ťažkej preprave.

Iniciatíva prichádza v čase, keď Európska únia predstavuje plány na transformáciu svojej elektrickej sústavy tak, aby sa do desiatich rokov mohla spoliehať predovšetkým na obnoviteľnú energiu, a do roku 2050 bola schopná 25-násobne zvýšiť svoju kapacitu veternej energie na mori.

"Je to skutočne veľký okamih pre Dánsko aj pre globálny ekologický prechod. Tento ostrov významne prispeje k uvedomeniu si obrovského potenciálu európskej veternej energie na mori," uviedol na tlačovom brífingu dánsky minister pre klímu a energetiku Dan Jörgensen.

Avizovaný umelý ostrov, ktorý bude situovaný 80 kilometrov od západného pobrežia Dánska, bude mať spolu so svojimi okolitými veternými turbínami počiatočnú kapacitu tri gigawatty. Projekt za takmer 34 miliárd dolárov má byť prevádzkyschopný okolo roku 2033.

Energetický ostrov je dôležitou súčasťou právne záväzného cieľa Dánska znížiť do roku 2030 emisie skleníkových plynov o 70 percent oproti úrovniam z roku 1990, čo je jeden z najambicióznejších svetových cieľov.

Táto škandinávska krajina so svojimi priaznivými rýchlosťami vetra bola priekopníkom v oblasti získavania energie prostredníctvom veterných turbín v mori aj na pevnine, a pred takmer 30 rokmi postavila prvú pobrežnú veternú farmu na svete.

Kodaň sa vlani v decembri rozhodla, že zastaví vyhľadávanie zdrojov ropy a plynu v dánskej časti Severného mora.

Dánsko plánuje vybudovanie ďalšieho energetického ostrova aj v Baltskom mori, píše Reuters.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR/AP
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa