Fantastický objav: Po 172 rokoch našli najzáhadnejšieho vtáka Indonézie

2021-02-26 12:00:00 |   |    | 

Spevavého vtáka dudroša žltookého, o ktorom sa predpokladalo, že dávno vyhynul, opäť spozorovali po viac než 170 rokoch v dažďovom pralese na ostrove Borneo.



 

Dvaja obyvatelia Bornea Muhammad Suranto a Muhammad Rizky Fauzan zbierali v októbri minulého roka lesné plody, keď spozorovali neznámeho vtáka. Podarilo sa im ho chytiť a vyfotografovať a potom ho pustili späť do prírody. O svojom objave informovali organizácie na ochranu vtáctva.

Odborníci potvrdili, že sa jedná o dudroša žltochvostého so silným zobákom, čokoládovohnedým sfarbením a čiernym pruhom cez oko. Špecifická je aj jeho dúhovka gaštanovohnedej farby. „Je neuveriteľné vedieť, že sme našli druh vtáka, ktorého experti považovali za vyhynutého,“ povedal Fauzan. „Vôbec sme nečakali, že bude až tak výnimočný. Mysleli sme si, že je to len ďalší vták, akého sme predtým jednoducho nevideli.

 

Dudroša žltookého (Malacocincla perspicillata) opísal v polovici 19. storočia ornitológ Charles Lucien Bonaparte (synovec francúzskeho panovníka) počas expedície do Východnej Indie. Odvtedy bol obklopený záhadami. Dlho sa predpokladalo, že vták bol nájdený na Jáve a až o pol storočia neskôr sa zistilo, že to bolo v skutočnosti na ostrove Borneo. Takisto všetky ďalšie snahy o opätovné nájdenie vtáka boli neúspešné, a tak zostal jediným dôkazom jeho existencie vypreparovaný jedinec s jasnožltým skleneným okom.

"Tohto vtáka často nazývajú najväčšou záhadou v indonézskej ornitológii," povedal Panji Gusti Akbar, hlavný autor článku o objave, ktorý zverejnili v časopise BirdingASIA. "Je úžasnou správou, že nevyhynul a stále žije v týchto nížinatých pralesoch," dodal.

Po celom svete je viac než 150 druhov vtákov, ktorých výskyt vedci nezaznamenali už desaťročie. "Objavy, ako je tento, sú neuveriteľné a dávajú nádej do budúcnosti, že sa nám podarí objaviť aj ďalšie druhy," uviedol Barney Long, riaditeľ Global Wildlife Conservation.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Video: Naturalis Biodiversity Center

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa