Chorvátske more je čisté len na pohľad: Z vôd pri ostrove Vis vytiahli 15 ton odpadu

2021-06-23 11:50:00 |   |    | 

Pätnásť ton odpadu vytiahli z mora neďaleko chorvátskeho ostrova Vis v rámci projektu Mysli zeleno, zameraného na vyčistenie morského dna. Našli sa tam napríklad bicykle, pneumatiky z kamiónov, autobatérie a dokonca vojenská výzbroj. V utorok to oznámili organizátori akcie, na ktorých sa odvolala tlačová agentúra HINA.



Akciu usporiadal potápačský klub "Roniti se mora" zo Záhrebu v partnerstve s Nadáciou na ochranu životného prostredia a energetickej efektivity, s chorvátskou redakciou časopisu National Geographic a s miestnou environmentálnou organizáciou C.I.O.S.

 

Do projektu Mysli zeleno sa zapojilo 60 potápačov, ktorí  v prístave pre trajekty, popri pobreží a v zátoke s plážou Stonca na spomínanom ostrove Vis čistili tri dni morské dno od odpadkov.

 

jako sam umoran i sretan! izvadili smo 15 tona smeca iz podmorja Visa! Ronilački Klub RONITI SE MORA #beaherothinkgreen

Posted by Tomislav Bader on Tuesday, June 22, 2021

 

"Najväčšie kusy odpadu boli kovová konštrukcia lode, rúry kanalizácie, plastový čln, bicykle a pneumatiky z kamióna. Väčšinu odpadkov tvorili staré autobatérie a stavebný odpad, pričom malých plastových odpadkov bolo oveľa menej," uviedli potápači.

 

Medzi vylovenou vojenskou výzbrojou bola talianska krátka puška, munícia a niekoľko nožov. Tento materiál odovzdali na odsolenie.

 

Potápači strávili pod hladinou dovedna vyše 600 hodín. Časť nájdeného materiálu sa predá a zisky pôjdu organizácii Detské dedinky SOS.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa