Tohto tvora si dobre zapamätajte: V dovolenkových destináciách číha ohnivý červ

2021-07-06 12:01:00 |   |    | 

Ak sa chystáte na dovolenku k moru, mali by sa dopredu zoznámiť aj s jeho nástrahami. V hlbinách sa totiž ukrývajú na pohľad neškodné tvory, ktoré vám môžu celý pobyt úplne pokaziť.



 

Väčšina dovolenkárov veľmi dobre vie, aké nepríjemné bývajú stretnutia s medúzami, a tak sa im radšej vyhýbajú. Poznáte však tvora, ktorému sa hovorí ohnivý červ? Vyzerá ako čosi medzi húsenicou či stonožkou, dosahuje však priemernú dĺžku 15 centimetrov a dorásť môže až do tridsiatich. Obeť dokáže pohrýzť a navyše je jeho telo je pokryté ihličkami, ktoré sú toxické. Na možné nebezpečenstvo pritom upozorňuje výrazným sfarbením od červenkastej či žltej po bielu s perlovým odleskom.

Hermodice carunculata, taký je latinský názov štetinavca, ktorého domovom sú najmä tropické oblosti Atlantického oceánu. Stretnúť ho však môžete aj v Stredozemnom či Jadranskom mori. Obvykle s ukrýva na koralových útesoch, morskom dne alebo v skalách, neraz sa však prichytí aj na plávajúcom dreve alebo rybárskej sieti.

Na hĺbku si pritom veľmi nepotrpí - vyhovuje mu plytčina, no dokáže zísť aj do 40-metrovej hĺbky. Oveľa väčší význam má preňho teplota vody, ktorá by mala dosahovať od 18 do 26 stupňov Celzia. Práve v dôsledku globálneho otepľovania preto môžeme tohto tvora v ostatných rokoch stretávať aj v Európe. V roku 2019 napríklad zaregistrovali zvýšený počet ohnivých červov v Chorvátsku.

Domáci preto turistov upozorňujú, aby si na tohto morského živočícha dávali poriadny pozor a podľa možnosti sa vyhli dotyku s ním. Spozornieť by mali napríklad vtedy, keď uvidia poranenú hviezdicu. Práve tieto tvory totiž patria k najobľúbenejšej potrave ohnivých červov.

Ak už ku kontaktu došlo, dôležité je čo najskôr opatrne vybrať všetky ihličky z kože. Obsahujú totiž toxíny a spôsobujú svrbenie, ostrú a pálivú bolesť a následne aj opuch a horúčku. A práve to vysvetľuje, prečo tohto na pohľad milého tvora prezývajú práve ohnivý červ.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa