Nádherné údolia a kaňony nájdete v každej krajine: Tieto vás očaria najviac

2021-09-03 08:01:00 |   |    | 

Grand Canyon v USA je najznámejším kaňonom na svete. Vo viacerých krajinách však nájdete ešte krajšie atrakcie tohto druhu. Pozrite si tie najzaujímavejšie údolia, ktoré si určite zamilujete natoľko, že si kvôli nim prispôsobíte aj vaše dovolenkové plány.



 

Kaňon Bryce, USA

Američania sa môžu pochváliť ďalším národným parkom, ktorý sa podobá na Grand Canyon. Bryce v Utahu netvorí jeden súvislý celok. Pozostáva z niekoľkých útesov, plošín a prírodných amfiteátrov, ktoré vytvárajú nádherné turistami milované miesto. Najnavštevovanejšia časť sa volá Amfiteáter Bryce. Celé údolie pokrývajú vysoké ihlanové skaly, ktoré vznikli zvetrávaním. Nazývajú ich hoodoo a z diaľky vytvárajú dojem, ako keby kaňon strážili vysokí kamenní rytieri. Najkrajší pohľad sa vám naskytne počas západu slnka, keď ešte viac vynikne ich červeno-žlté sfarbenie. Cez celý kaňon prechádza takmer 30 kilometrov dlhá cesta, počas ktorej uvidíte viaceré dychberúce vyhliadky. V hlavnej letnej sezóne tadiaľ premáva kyvadlová doprava, pomocou ktorej sa dostanete na viacero úžasných miest.

 

Kaňon Colca, Peru

Rieka Colca prechádza viacerými nádhernými oblasťami v Peru. Najkrajšia časť sa nachádza v najhlbšom kaňone na svete, ktorý má rovnaké pomenovanie. Vyhľadávajú ho najmä nadšenci adrenalínových zábaviek. Majú tam totiž vynikajúce podmienky pre parašutizmus, paragliding a zoskoky v špeciálnom obleku wingsuit. Toto miesto sa preslávilo aj ako hlavný domov kondorov. Po rieke sa zase môžete plaviť na raftoch alebo si vyskúšajte horolezectvo a zdolávanie strmých končiarov. Keď nepatríte k športovo zdatným ľuďom, tak si len jednoducho vychutnajte tie najkrajšie vyhliadky, z ktorých uvidíte nádhernú prírodu v celej oblasti.

 

Verdonský kaňon, Francúzsko

Zatiaľ čo Colca je najhlbším kaňonom na svete, Verdonu patrí tento titul na európskom kontinente. Preteká tadiaľ rovnomenná rieka, ktorá má nádherné tyrkysové sfarbenie. Vďaka tomu kaňon pokladajú za jedno z najkrajších miest v Hornom Provensálsku. Napriek tomu sa mu dlhé storočia všetci vyhýbali. Spájali sa s ním totiž strašidelné legendy o desivých úmrtiach a mýtických bytostiach. Z toho dôvodu sa do prírody v blízkosti rieky vybralo len pár odvážlivcov. K zlej povesti prispievali aj vysoké bralá, ktoré v niektorých miestach dosahujú výšku 700 metrov a v ľuďoch vyvolávali veľké obavy. Neskôr sa dokonca stali obľúbeným miestom samovrahov. Rieka ponúka dobré podmienky na splavy a taktiež sa môžete tešiť na adrenalínové športy.

 

Kaňon Taroko, Taiwan

Vraj keď chcete dobre spoznať krásy taiwanskej prírody, mali by ste sa vybrať ku kaňonu Taroko. Ten je dlhý 19 kilometrov a ponúka to najlepšie, čo môžete zažiť počas vášho výletu. Veď aj preklad názvu tejto rokliny znamená „nádherný“, čím jasne naznačuje, aké dobrodružstvo bude na vás čakať. Rieka preteká pomedzi mramorové skaly, s ktorými vytvára úžasný kontrast. V niektorých úsekoch má tyrkysovú farbu, ktorá ešte viac zdôrazňuje rozmanitosť celého regiónu. Popri časti kaňonu prechádza cesta, na ktorej je k dispozícii pár parkovísk s krásnymi vyhliadkami. Opäť si môžete vyskúšať splavy, alebo sa po túre okúpte v niektorých lepšie prístupných častiach.

 

Kaňon Fjaðrárgljúfur, Island

Celý Island je ako stvorený pre milovníkov krásnej prírody. Inak tomu nie je ani v prípade kaňonu Fjaðrárgljúfur, ktorý uvidíte na väčšine reklamných prospektov. Rozlohou síce nepatrí k najväčším, ale na oplátku vás prekvapí svojou majestátnosťou. Útesy sú vysoké do sto metrov a kaňon meria niečo cez dva kilometre. Nachádza sa na juhu ostrova a odborníci predpokladajú, že sa vytváral postupne až 9000 rokov. Rieka tadiaľ pretekala tak dlho, až si vytvorila cestičku, ktorá sa postupne prehlbovala. Fjaðrárgljúfur sa nachádza neďaleko hlavného Zlatého okruhu. Vďaka tomu je dobre dostupný autom a taktiež tam často robia zastávky tour operátori.

 

Kaňon Fish River, Namíbia

Druhý najrozsiahlejší kaňon nájdete v Afrike. Namíbia ponúka svoju perlu v podobe Fish River. Jeho dĺžka je 85 kilometrov a väčšina trasy prechádza popri majestátnych útesoch. Tie si najlepšie vychutnáte z niektorej z vyhliadok, ktoré sa nachádzajú pri turistických chodníkoch. Ak chcete v kaňone podniknúť aj túru, v tom prípade by ste tam mali prísť mimo leta. Keďže je v tom období veľmi horúco a veľa turistov precenilo svoje sily, radšej na rozdiel od európskych krajín majú uzáveru práve počas letnej sezóny. Podľa odhadov je toto miesto staré niekoľko miliónov rokov a blízke pohorie je najstaršie sformovaným v krajine.

 

Rokliny rieky Indus

Rieka Indus vyviera v nádhernom prostredí Himalájí a preteká po dĺžke viac ako tritisíc kilometrov. Čiastočne prechádza Pakistanom a Indiou. Popri jej brehu sa nachádza viacero roklín a kaňonov, ktoré sa vyznačujú nádhernou prírodou v okolí. Jedno z najkrajších miest uvidíte v Indii, kde Indus preteká pomedzi kopce a potom sa spája s ďalšou riekou Zanskar.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa