Belgicko preslávili najmä pamiatky: Týchto 7 prírodných atrakcií im však poriadne šliape na päty

2021-09-30 12:00:00 |   |    | 

Belgicko nám nepochybne ponúka obrovské množstvo zaujímavých historických pamiatok, ale aj moderných atrakcií. Stačí si spomenúť na Brusel, kde na každom kroku uvidíte iné príťažlivé a pútavé miesto. Popri nich sa však môžu v tejto krajine pochváliť aj nádhernou prírodou, ktorú by nemali prehliadať ani cestovatelia.



 

Jazero Minnewater

Bruggy patria medzi turisticky najobľúbenejšie mestá v Belgicku, no nájdete tam tiež jednu z najkrajších prírodných lokalít. Jazero Minnewater vzniká vďaka prítoku z okolitých kanálov, ktoré vytvárajú podobnú atmosféru ako v Amsterdame. Na brehoch rastú listnaté stromy a nachádza sa tam pár vzácnych historických stavieb. Keďže hladina je pokojná, počas slnečných dní ponúka nádherné odrazy celého okolie. Domáci Minnewater prezývajú aj „jazero lásky“, pretože tam žije množstvo labutí, ktoré sú zároveň symbolom Brúgg. Na brehoch je niekoľko lavičiek a chodník, ktorý vedie po jednej strane. V tejto časti je situovaná aj jedna z najlepších reštaurácií v meste. Na jednom mieste prechádza cez jazero Most lásky. Podľa tunajšej tradície keď po ňom kráčate, tak by ste mali pobozkať svojho partnera, aby ste s ním zostali už navždy a aby vaše city zostali úprimné.

 

Les Hallerbos

Ak budete v Belgicku na dovolenke počas jari, v tom prípade nemôžete vynechať návštevu lesa Hallerbos pri dedine Halle. Známy je aj pod prezývkou „modrý les“ a v minulosti ste sa nepochybne stretli s nejakými fotografiami z tohto miesta. Malé modré zvončeky tam kvitnú len počas niekoľkých týždňov. Pomedzi stromy vytvárajú krásny farebný koberec, vďaka ktorému tam panuje magická atmosféra. Podľa niektorých legiend kvety pravidelne každý rok sadia víly, aby tak potešili domácich obyvateľov. V lese je príjemné ticho a počujete len spev vtákov. Prechádzka vám teda pohladí aj dušu a odporúča sa pre relaxačné účinky. Už tradične si odtiaľ turisti odnášajú tie najkrajšie fotografie. Buďte však opatrní, pretože v čase kvitnutia zvončekov nemôžete schádzať mimo vyznačených chodníkov, aby ste ich nezničili.

 

Les Sonian

Pokiaľ máte radšej divočinu a krajinu uchovanú v pôvodnom stave bez zásahu človeka, v tom prípade zájdite do lesu Sonian. Ten sa rozprestiera na ploche viac ako 4000 hektárov. Domáci ho prezývajú „buková katedrála“, pretože tam dominujú najmä tieto listnaté stromy. V minulosti ho preslávili Habsburgovci, ktorí tam chodili veľmi často loviť. Niektorí panovníci sa dokonca nechali zvečniť počas lovu v tomto regióne a jedna z tapisérií s touto témou je vystavená v Louvri. Aj oni sa postarali o to, aby zostal celý región neporušený, neťažilo sa tam drevo a vytvorili sa tak dobré podmienky pre divokú zver. Ešte aj v súčasnosti počas túry často stretnete líšky, diviaky alebo jelene a srny.

 

Hautes Fagnes

Táto prírodná rezervácia sa nachádza na jednom z najchladnejších miest v krajine. V preklade znamená Vysoké bažiny, čo aj presne charakterizuje celú túto lokalitu. Môžete sa tam pohybovať len po vyznačených trasách, ktoré vedú po drevených chodníkoch. Prechádzať budete cez vzácne močariská, v ktorých žije veľa divých zvierat. Darí sa tam divokým mačkám, opätovne sa objavili rysy a často stretnete čierne tetrovy. Časť areálu tvorí aj zmiešaný listnato-ihličnatý les. Rezervácia Hautes Fagnes je prístupná po celý rok. Kvôli mystickej atmosfére je vyhľadávaná najmä počas jesene. Vtedy je tam často jemná hmla a v kombinácii s východom slnka vytvára úžasný zážitok. Podľa odborníkov pochádza časť vresovísk už z doby ľadovej.

 

Údolie Ninglinspo

Ninglispo je menšia rieka v blízkosti malebnej obce Aywaille. Údolie vzniklo pomocou erózie, neskôr ňou začal pretekať prvý menší potok. Prechádza ním šesť kilometrov dlhý turistický chodník s miernym prevýšením, ideálny aj pre rodiny s deťmi. Trasa vedie cez krásny les a popri samotnej rieke a zavedie vás na pekné vyhliadky. Pri pomalšom tempe s fotozastávkami ju prejdete za približne dve hodiny. Určitá časť sa nachádza v skalnatom teréne, preto si istotne vezmite dobrú obuv. Ninglinspo je jedinou horskou riekou v Belgicku a túto oblasť pokladajú za jednu z najkrajších v krajine.

 

Vodopád Coo

Najväčší vodopád v Belgicku sa nachádza v dedinke Coo, podľa ktorej dostal svoje pomenovanie. Prvá obec tu vznikla už na začiatku 14. storočia a neskôr tam postavili vodný mlyn, v ktorom spracovávali bohatú úrodu z polí. V 19. storočí začali túto oblasť objavovať turisti. Za svoju popularitu vďačila práve vodopádu, ktorý si chodili obzerať. Neskôr v tomto regióne vznikli prvé kúpele a v súčasnosti sa v jeho blízkosti nachádza menší vodný park.

 

Zwin

V Belgicku nájdete aj „vtáčie letisko“. Touto milou prezývkou označujú oblasť Zwin, ktorá je pre vtáky dôležitým miestom počas migrácie do Afriky. Často tam majú prestávku, stretávajú sa vo veľkých kŕdľoch a potom pokračujú do teplejších oblastí. V stredoveku sa tam nachádzal jeden z najväčších prístavov. V súčasnosti patrí medzi obľúbené zastávky ornitológov, ktorí chodia pozorovať vzácne druhy operencov. V okolí sú viaceré cyklotrasy a turistické chodníčky. Krásna oblasť sa nachádza aj pri pobreží s pieskovými plážami.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa