Tvrdá realita klimatickej krízy: Ibiza možno príde o väčšinu pláží

2022-02-02 08:30:00 |   |    | 

Milujete Ibizu? Tak si tam vychutnajte dovolenku, ešte pokiaľ je to možné. Nezodpovedné správanie ľudí z celého sveta totiž zhoršuje klímu natoľko, že do pár rokov sa môže úplne zmeniť podoba niektorých krajín. Podľa odborníkov za to tvrdo zaplatí aj obľúbený španielsky ostrov.



 

Zmizne 65 percent pláží

Stále sa zhoršujúca ekologická situácia núti zamyslieť sa jednotlivé krajiny nad tým, ako zvrátiť katastrofickú predstavu ich budúcnosti. Obzvlášť obozretné musia byť ostrovné lokality. Kvôli rastúcej teplote na zemeguli sa postupne topia ľadovce a to má za následok zvyšujúcu sa hladinu morí a oceánov. Z toho dôvodu sa postupne zmenšuje plocha niektorých ostrovov. Veľkú hrozbu pociťujú aj Baleárske ostrovy. Tunajšie oceanografické centrum preto vymodelovalo situáciu, ktorá sa môže stať už na konci tohto storočia. Pokiaľ by naďalej postupoval aktuálny trend, tak by Ibiza v tomto období prišla až o 65 percent pláží. Pevnina totiž bude postupne ustupovať vode a piesočné pobrežia sa výrazne obmedzia. To sa spája aj s rizikom pre niektoré domy či hotely, ktoré boli postavené v tesnej blízkosti mora.

 

Ešte väčší problém to bude počas búrky

Oceanografické centrum predstavilo verejnosti aj najhorší možný scenár, ktorý môže nastať pri našom nezodpovednom správaní. Keby Ibiza prišla o veľké množstvo pláží, negatívne by sa to podpísalo aj pod turizmus. Ľudia na ostrov totiž chodia nielen kvôli zábave, ale aj pre oddych pri vode a sladké leňošenie na slniečku. Odborníci však upozorňujú na to, že táto pohroma sa nemusí zastaviť ani pri čísle 65. Keď bude totiž pri Baleároch prevládať obdobie dažďov, automaticky na určité obdobie zmizne ešte väčšia časť pobrežia. Pri simulovaní tejto situácie sa zistilo, že v tom prípade by dočasne mohla Ibiza prísť až o viac ako 80 percent pláží. Keď by voda v mori ustála,  niektoré časti pevniny by sa opäť odhalili.

 

Niektoré zmeny to môžu spomaliť

Svetové mocnosti sa aktuálne snažia zmierniť dopady klimatickej krízy. I keď sa pravidelne upozorňuje na katastrofickú situáciu, v akej je naša planéta, musia odborníci na túto sféru neustále čeliť tlaku veľkých spoločností. Niektoré dohody sa podarilo podpísať, ale stále to nie je dostatočný počet ústupkov, aký by sme potrebovali. Zmeny, ktoré urobíme teraz, totiž pocítime až o niekoľko rokov. Autori tohto projektu upozorňujú na to, že pri uplatnení aspoň niektorých celosvetových krokov k zlepšeniu klímy sa to pozitívne odrazí aj na Ibize.

 

Ekonomická katastrofa pre Ibizu

Tento simulovaný prieskum poukázal aj na ďalší dôležitý fakt. Dovolenka na pláži tvorí jeden z hlavných spôsobov zárobkov na tomto ostrove. Turizmus je tam rozbehnutý naplno a keby ľudia zrazu nemohli spokojne oddychovať pri mori pod slnečníkom, hľadali by iné možnosti. Až trom štvrtinám ekonomiky by hrozil krach, čo by mohlo byť devastačné. Taktiež by sa tým zhoršili podmienky pre pestovateľov. Zvýšená hladina vôd by znamenala zaplavenie polí a kvôli tomu by domáca produkcia nepostačovala a väčšinu produktov by museli dovážať z pevniny. To by prirodzene výrazne zdvihlo aj ich ceny.

 

Môžeme prísť aj o Maldivy

Po prvýkrát sa o negatívnom vplyve klímy na turizmus začalo hovoriť v súvislosti s Maldivami. Táto očarujúco krásna krajina, ktorá pripomína raj na zemi, si dokonca na tom postavila cestovateľský marketing. Pred mnohými rokmi začali nahovárať dovolenkárov, aby sa prišli ku nim pozrieť ešte predtým, ako ich zaplaví voda. Pravdou je, že Maldivy tvorí viacero ostrovov a mnohé z nich sú maličké. Preto práve takúto pevninu ponúkanú ako exkluzívny rezort s najlepšími službami by v konečnom dôsledku mohla zvyšujúca sa hladina zničiť ako prvú.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa