Strašné správy z Brazílie: Odlesňovanie v Amazónii pokračuje šialeným tempom

2022-02-15 06:00:00 |   |    | 

Miera odlesňovania Amazonského pralesa bola v januári 2022 päťkrát vyššia ako v rovnaký mesiac pred rokom. V sobotu o tom informovala britská verejnoprávna stanica BBC s odvolaním sa na údaje brazílskych úradov.



Za január bolo zničených 430 kilometrov štvorcových Amazonského pralesa, čo je najviac za tento mesiac od začiatku meraní v roku 2015. Brazílska vláda však tvrdí, že miera odlesňovania v období od augusta 2021 do januára 2022 je v priemere nižšia ako za rovnaké obdobie pred rokom.

Podľa opozície a environmentálnych organizácií nesie zodpovednosť za januárový rekord v odlesňovaní brazílsky pravicový prezidenta Jair Bolsonaro, pretože jeho vláda zmiernila pravidlá a obmedzenia pre ťažbu a výstavbu v tomto pralese.

Brazília však bola na summite COP26 v Glasgowe jedným zo signatárov medzinárodného prísľubu skončiť s odlesňovaním do roku 2030. Bolsonaro zašiel dokonca ešte ďalej, keď sa zaviazal, že nelegálne odlesňovanie v tejto obrovskej juhoamerickej krajine – na území ktorej sa rozprestiera 60 percent Amazónie – sa skončí do roku 2028, čím posunul predchádzajúci cieľ o dva roky skôr.

Politickí pozorovatelia však upozornili, že na environmentálnej politike brazílskej vlády sa napriek Bolsonarovým sľubom nič nezmenilo, komentuje BBC.

Takéto prísľuby "nemenia nič na tom, čo sa v skutočnosti s pralesom deje," povedal Romulo Batista, hovorca kampane Greenpeace pre Amazóniu. "Odlesňovanie a požiare zostávajú mimo kontroly a násilie voči pôvodným obyvateľom sa len zvyšuje," spresnil.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa