Faerské ostrovy prehodnocujú šialenú tradíciu: Minulý rok pri nej zahynulo vyše 1400 delfínov

2022-02-19 12:00:00 |   |    | 

Krvavé more, stovky rozrezaných tiel a z nich trčiace vnútornosti – aj takéto scény sprevádzajú európsku tradíciu, ktorá každoročne dvíha zo stoličky všetkých milovníkov zvierat. Aktuálne sa rozhoduje o jej budúcnosti.



 

Kontroverzná tradícia je na Faerských ostrovoch, dánskom autonómnom území, známa ako "grindadrap". Lovci obkľúčia delfíny alebo guľohlavce širokým polkruhom rybárskych člnov a zaháňajú ich do plytkej zátoky, kde cicavce uviaznu na pláži. Následne ich zabijú nožmi. Tento lov je upravovaný zákonmi a ľudia si mäso a veľrybí tuk delia v rámci komunít.

Najčastejšie loveným cicavcom sú veľryby známe ako delfín dlhoplutvý (Globicephala melas/melaena) a delfín krátkoplutvý (Globicephala macrorhynchus). Patria do rodu Globicephala a sú označované aj ako tzv. pilotné veľryby (pilot whale).

Mnohí považujú túto prax za barbarskú, na Faerských ostrovoch sa však lov teší širokej podpore. Jeho priaznivci poukazujú na skutočnosť, že zvieratá poskytujú miestnemu obyvateľstvu obživu už po celé stáročia. Týmto spôsobom sa tam každý rok bežne uloví približne 600 guľohlavcov.

Minuloročný lov ich vo fjorde Skála bolo vyše dvakrát viac, čo vyvolalo medzinárodné pobúrenie a regionálnu vládu prinútilo prehodnotiť svoj prístup. Dokonca aj obyvatelia ostrovov, ktorí túto tradíciu obhajujú, podľa AP vyjadrili nad minuloročným lovom znepokojenie. Ten bol podľa podľa nich rozsiahlejší ako predošlé a očividne sa uskutočnil bez takej organizácie ako zvyčajne.

Upozornenie: Video nie je vhodné pre citlivé povahy a maloletých.

V pondelok aktivisti predložili petíciu s takmer 1,3 miliónmi podpisov, ktorá vyzýva na zákaz kontroverzného zvyku a o deň neskôr Faerské ostrovy vyhlásili, že začali diskusiu o jeho budúcnosti, pričom rozhodnutie sa očakáva v nadchádzajúcich týždňoch.

V súčasnosti sa však prehodnocuje len lov delfínov, nie celá tradícia "grindadrap", píše AFP. Signatári petície, ktorú iniciovala organizácia venujúca sa ochrane veľrýb a delfínov, vyzývajú na ukončenie tejto "krutej" loveckej metódy.

 

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa