Úžasné VIDEO zázraku zrodenia: Malý nosorožec je nádejou pre celý ohrozený druh

2022-04-01 12:00:00 |   |    | 

Sumatrianske nosorožce patria k najohrozenejším zvieratám na svete. V dôsledku straty prirodzeného prostredia a pytliactva žije podľa odhadov v divočine menej ako 80 jedincov, ktoré podľa odborníkov nepostačujú na zachránenie druhu od vyhynutia. O to úžasnejšou je správa o narodení drobca v indonézskej rezervácii.



 

Sumatrianske nosorožce sú najmenším druhom týchto živočíchov, pričom v dospelosti dosahujú výšku okolo 1,5 metra. Sú jediným druhom ázijských nosorožcov, ktoré majú dva rohy a srsť. V dôsledku úbytku tropických pralesov a pytliactva kvôli rohom žije podľa odhadov v divočine menej ako 80 jedincov. Väčšina z nich na indonézskom ostrove Sumatra a indonézskej časti ostrova Borneo.

Niektoré jedince zrejme žijú aj v južnom Thajsku, uvádza Svetový fond na ochranu prírody (WWF), ktorý považuje sumatrianske nosorožce za kriticky ohrozené. BORA označila sumatrianske nosorožce za "funkčne vyhynuté", čo znamená, že žijúce jedince nepostačujú na zachránenie druhu od vyhynutia. Existuje však medzinárodné úsilie o zachovanie tohto živočíšneho druhu.

Obrovský úspech sa podaril v rezervácii v Národnom parku Way Kambas na južnej Sumatre, kde chovajú sedem nosorožcov. Samica Rosa, ktorá od svojho príchodu v roku 2005 až osemkrát potratila, konečne priviedla na svet živé a zdravé mláďa. Roztomilý drobec svetu prináša novú nádej na zachovanie tohto druhu.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa