Najohrozenejší vtáčí druh na Slovensku živorí, potrebuje pomoc ľudí

2022-04-23 08:00:00 |   |    | 

Slovenskí odborníci prosia ľudí o dodržiavanie pravidiel ochrany prírody v oblastiach, kde žije ohrozený drop veľký. Aktuálne si totiž vyberá partnera a vhodné hniezdo. V súčasnosti sa dropy vyskytujú v Chránenom vtáčom území (CHVÚ) Sysľovské polia pri Bratislave. Informoval o tom Jozef Ridzoň zo Slovenskej ornitologickej spoločnosti/BirdLife Slovensko.



 

Na Sysľovských poliach usmerňuje zákon pohyb návštevníkov tak, aby nedošlo k rušeniu vtáctva. "Nakoľko ide o atraktívne územie na trojhraničí, medzi našimi prioritami v najbližšom období je výrazné zlepšenie súčasného stavu aj pre návštevníkov a to vytvorenie infraštruktúry pre turistov v menej citlivých častiach územia a naopak zníženie vyrušovania v cenných častiach CHVÚ," uviedol Jozef Chavko z Ochrany dravcov na Slovensku. Ornitológovia lokalitu sledujú. Oproti minulým dvom rokom zatiaľ tento rok zaznamenali nižšiu návštevnosť mimo povolenej trasy.

Riaditeľ správy Chránenej krajinnej oblasti Dunajské luhy Radovan Michalka poukazuje, že drop bol kedysi na Slovensku bežným druhom. V roku 1956 tu žilo 1165 jedincov. "Drastické zmeny v poľnohospodárstve, nástup chémie, zánik drobných políčok či úhorov, zavedenie veľkoplošných monokultúr znamenali zničenie prostredia, kde dropy hniezdili a nachádzali potravu," poznamenal. Problémom sú podľa Michalka aj elektrické vedenia. Drop, ktorý má 18 kíl, sa im nedokáže vyhnúť a dochádzalo tak k nárazom.

Od budúceho roka by mali platiť výhodnejšie podmienky pre farmárov. Zapoja sa do schém v rámci Spoločnej poľnohospodárskej politiky a budú hospodáriť tak, aby to vyhovovalo dropom, aj ďalším druhom, pripomína Ridzoň.

Pokračuje, že v rámci nového projektu LIFE Steppe on border podporia na takmer 112 hektároch farmárov. Namiesto intenzívne využívaných polí vzniknú trávne porasty, respektíve úhory "s pestrou paletou vhodných rastlín, slúžiace aj ako hniezdiská dropa".

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa