Mimoriadne vzácny úkaz: V Národnom parku Nairobi sa narodili dvojčatá žirafy masajskej

2022-07-20 15:00:00 |   |    | 

V národnom parku Nairobi sa narodili dvojčatá žirafy masajskej, ktorá je ohrozeným živočíšnym druhom. Ako v utorok informovala agentúra AFP, kenský minister pre voľnú prírodu Najib Balala to označil za "mimoriadne vzácny úkaz". Na sociálnej sieti Twitter zverejnil fotografiu, ako sa majestátna žirafa masajská stará o svoje dve mláďatá s dlhými škvrnitými krkmi.



Žirafy sú v celosvetovom zozname ohrozených druhov uvádzané ako "zraniteľné", pričom sú ohrozované najmä "rastom ľudskej populácie", nelegálnym lovom a rozširovaním poľnohospodárstva a ťažby. Podľa Nadácie na ochranu žiráf žije vo voľnej prírode už len približne 117.000 žiráf a ich počet v Afrike sa za posledných 30 rokov znížil o 30 percent. Odborníci z nadácie to označili za "tichý zánik".

Keňa je domovom troch poddruhov týchto dlhokrkých cicavcov: žirafy masajskej, žirafy sieťovanej a žirafy Rothschildovej.

 

Národný park Nairobi, kde prišli žirafy na svet, sa nachádza len sedem kilometrov od centra hlavného mesta a jeho mrakodrapov. Vyhlásili ho v roku 1946 na rozlohe 117 štvorcových kilometrov a je najstarším vo východnej Afrike. Návštevníkov láka jeho rôznorodá fauna: voľne v ňom žijú levy, leopardy, antilopy aj nosorožce.

Agentúra AFP informovala, že žirafy majú spomedzi cicavcov jednu z najdlhšie trvajúcich gravidít - trvá 15 mesiacov. Rodia v stoji, čo znamená, že mláďatá, ktoré sú vyššie ako priemerný dospelý človek, padajú z výšky necelých dvoch metrov. Na nohy sa zvyčajne postavia po necelej hodine od pôrodu.

Doteraz bolo na svete zdokumentovaných len niekoľko pôrodov žirafích dvojčiat, ktoré však väčšinou neprežili. V voľnej prírode sa žirafy môžu dožiť 25 rokov, v zajatí sa ich život môže predĺžiť až na 35 rokov, dodala AFP.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa