Červený zoznam ohrozených druhov aktualizovali: Babôčky sú ohrozené, tigrov je viac

2022-07-23 12:00:00 |   |    | 

Červený zoznam zaraďuje živočíšne druhy do jednej z ôsmich kategórií ohrozenia. Celkovo bolo v najnovšej verzii hodnotených 147.517 druhov, pričom 41.459 z nich je ohrozených vyhynutím. Z nich je 9065 druhov kriticky ohrozených, 16.094 ohrozených a 16.300 z nich sú považované za zraniteľné. Červený zoznam ohrozených druhov od svojho vzniku v roku 1964 registruje 902 živočíšnych druhov, ktoré úplne vyhynuli a 82, ktoré už nežijú vo voľnej prírode.



 

Vo voľnej prírode žije maximálne 5578 tigrov - o 40 percent viac, ako v roku 2015. Naďalej však zostávajú ohrozeným druhom. Vo štvrtok to uviedla Medzinárodná únia na ochranu prírody a prírodných zdrojov (IUCN) v aktualizovanom Červenom zozname ohrozených druhov. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

Nárast počtu tigrov v prírode je podľa IUCN spôsobený zlepšeným monitorovaním, pričom sa predpokladá, že ich populácia je stabilná alebo má tendenciu rásť. Vďaka projektom na ochranu biotopov sa tiež ukázalo, že obnova populácie ohrozených živočíchov je možná.

V aktualizovanom zozname boli v dôsledku klimatických zmien a ničenia biotopov zaradené k ohrozeným druhom motýle Babôčky smradľavé. "Dnešná aktualizácia Červeného zoznamu poukazuje na krehkosť prírodných zázrakov, akými sú napríklad motýle Babôčky smradľavé migrujúce tisíce kilometrov," povedal generálny riaditeľ IUCN Bruno Oberle.      

Babôčky smradľavé putujú z Mexika a Kalifornie na letné hniezdiská na celom území Spojených štátov a Kanady, vysvetľuje AFP. Ich populácia sa za uplynulé desaťročie znížila o 22 až 72 percent najmä pre odlesňovanie, ktoré zničilo značné oblasti ich zimovísk. Najväčšiemu riziku vyhynutia je vystavená západná populácia týchto motýľov. Medzi rokmi 1980 a 2021 sa ich počet znížil odhadom o 99,9 percenta - z 10 miliónov na 1914 motýľov, zverejnila IUCN.

Vyhynutie hrozí aj všetkým 26 druhom rýb z čeľade jeseterovité a veslonosovité. Šance na ich prežitie sa stále znižujú. Aktualizácia červeného zoznamu určila, že osem druhov jeseterov v Európe je teraz buď kriticky ohrozených (sedem), alebo ohrozených (jeden). Jesetery a veslonosy sú podľa IUCN najohrozenejšou skupinou rýb na svete. Nové informácie potvrdzujú správy, že na celom svete pokračuje strata sladkovodnej biodiverzity a degradácia riek, kde jesetery žijú.  

Na Slovensku prežíva z pôvodných štyroch jeseterov len jeseter malý. "Aj tento najmenší, výlučne sladkovodný jeseter bol podľa najnovšej aktualizácie červeného zoznamu presunutý do vyššieho stupňa ohrozenia – je oficiálne klasifikovaný ako ohrozený," priblížil expert WWF Slovensko na ochranu vôd Miroslav Očadlík. Dodal, že jesetery na Slovensku čelia hrozbám, ako je prerušenie migračných trás, strata prirodzených neresísk a vhodných útočísk.

Potrebné je podľa Štátnej ochrany prírody SR a expertov na problematiku ochrany a manažment jeseterov zlepšiť monitoring pôvodných jeseterov na Slovensku. Vypracovať tiež národný akčný plán pre jesetery a vybrať optimálny variant na spriechodnenie migračných bariér, a to predovšetkým vodné dielo Gabčíkovo na Dunaji.

Svetový fond na ochranu prírody v strednej a východnej Európe realizuje projekty na záchranu jeseterov. Sústredí sa na monitoring, vypúšťanie jeseterov do Dunaja a hliadkovanie zamerané na ochranu pred pytliakmi.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa