Neuveriteľné FOTO z hlbín: 10 úžasných tvorov, ktoré obývajú moria a oceány

2022-08-24 12:00:00 |   |    | 

Naša Zem má mnoho nádherných obyvateľov, niektoré však väčšina ľudí na vlastné oči nikdy neuvidí. Obývajú totiž hlbiny morí a oceánov, kam sa podarí nazrieť len málokomu z nás. Spoznajte teda desať unikátnych vodných živočíchov aspoň prostredníctvom našich fotografií.



 

Colpophyllia

Vďaka zaujímavému tvar ho prezývajú aj balvanovitý mozgový koral. Obýva útesy do hĺbky 50 metrov vo veľkých agregáciách s priemerom do dvoch metrov. Typické sú preň kľukaté drážky so šírkou 2 centimetre. Polypy predlžujú svoje chápadlá iba v noci.

 

Medúza

Medúzy sú na planéte už 600 miliónov rokov. Až 98 percent ich tela tvorí voda, nemajú mozog, môžu plávať a vznášať sa, ale nedokážu vzdorovať morským prúdom. Ako je známe, medúzy nemajú mozog. Dotyk, teplotu či salinitu vníma jednoduchý súbor nervov a reaguje automatickými reflexami.

 

Vajcovka obručovitá

Tento mäkkýš obýva koralové útesy až do hĺbky 29 metrov, kde sa živí mäkkými koralmi. Jeho nádherná ulita má svetlú farbu a tmavšie škvrny s čiernym okrajom.

 

Perovník

Ako už názov napovedá, tieto koralovce pripomínajú vtáčie perá. Ich stredom vedie zvápenatelá os, ku ktorej sa zbiehajú polypy. V závislosti na konkrétnom druhu ich môžete byť len niekoľko, ale aj 35 tisíc. Perovníky žijú po celom svete v akejkoľvek hĺbke, nájdete ich pri pobreží, ale aj vyše 6 kilometrov po hladinou.

 

Sasanka

Sasanky sú mäsožravce, živia sa drobným planktónom, ale uloviť dokážu aj kraba či menšiu rybku. Existuje asi 150 druhov, niektoré z nich dorastajú až do 50 centimetrov.

 

Phyllidia

Phyllidia je rod morských slimákov, ktoré patria medzi nudibranchie. Dorastajú až do dĺžky 11,5 centimetra a ich žiarivé farby varujú predátorov pred ich toxicitou.

 

Rúrnatec ozdobný

Tento tvor obýva vody Tichého a Indického oceánu. Jeho telo tvarovo pripomína vianočný stromček, takže sa v angličtine nazýva aj „Christmas Tree Worm“.

 

Koral hubový

Koraly, ktoré svojim tvarom pripomínajú huby, nevytvárajú na rozdiel od mnohých iných kolónie, ale každý z nich je samostatným polypom. Zaujímavé tiež je, že sú k útesu pripojené len v počiatočnom štádiu života.

 

Ľaliovka

V angličtine majú tieto ostnatokožce prezývku „feather stars“, teda perové hviezdice. Živia sa planktónom, ktorý zachytávajú ramenami. Tých je obvykle päť, niektoré druhy ich však majú až 150!

 

Montastrea

Tento druh koralu obýva len Karibské more, kde vytvára veľké balvany. Jeho polypy sú vo veľkosti ľudského palca a v noci sa vymršťujú.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa