Skvelá správa: Na Slovensku sa našlo po 12 rokoch hniezdo dropa veľkého

2022-09-16 08:00:00 |   |    | 

Na Slovensku sa našlo po 12 rokoch hniezdo dropa veľkého, ornitológovia ho objavili v máji. Vták patrí na Slovensku k najohrozenejším druhom, hniezdenie je mimoriadne vzácne. TASR o tom informovala riaditeľka organizácie Ochrana dravcov na Slovensku Lucia Deutschová.



 

Drop sa na Slovensku vyskytuje v Chránenom vtáčom území (CHVÚ) Sysľovské polia pri Bratislave, jeho hniezdenie sa nepotvrdilo od roku 2010. "Na základe monitoringu predpokladáme, že tento rok tam hniezdilo dve až päť sliepok dropa veľkého," priblížil Jozef Ridzoň zo Slovenskej ornitologickej spoločnosti/BirdLife.

V roku 1956 pritom na Slovensku žilo 1165 dropov, poukázal Jozef Chavko z Ochrany dravcov na Slovensku. Dropy podľa neho potrebujú dostatok potravy a pokoj. "Vedecké práce hovoria o tom, že na pohyb mechanizmov si vedia dropy zvyknúť a vzďaľujú sa od nich pokojne, ľudia v kabínkach im neprekážajú. Naopak, ak ide o peších návštevníkov, bicyklistov, korčuliarov a podobne, dropy sú znepokojené a odlietajú," ozrejmil.

V tejto súvislosti upozornil Rizdoň na projekt Life Steppe On Border. Jeho cieľom je podľa neho zachrániť dropa pred vyhynutím. "Vďaka nemu sa v CHVÚ Sysľovské polia premení viac ako 112 hektárov intenzívne obrábanej pôdy na pestré trávne porasty, tie zlepšia dostupnosť potravy aj pre dropa," dodal.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa