Chuang-che vyhľadávajú turisti aj pátrači po mŕtvolách: 10 zaujímavostí o Žltej rieke

2022-12-16 17:00:00 |   |    | 

Žltá rieka je druhou najväčšou v Číne. Medzi turistami získala popularitu aj vďaka jedinečnému sfarbeniu, podľa ktorého dostala svoj názov. Je dlhá 5464 kilometrov a veľmi významnú pozíciu zohrala pri rozvoji tohto regiónu. Okrem prírodných zaujímavostí je zaradená aj na zozname najcennejších historických lokalít.



 

1. I keď je Žltá rieka tou najznámejšou v krajine, nie je najdlhšou. V Číne totiž kraľuje veľtok Yangtze, ktorá meria viac ako 6000 kilometrov. Žltá rieka dominuje suchším oblastiam a kvôli tomu niekedy niektoré jej časti takmer úplne vyschnú. S príchodom dažďov sa však jej koryto opäť naplní a je rovnako dominantná ako predtým. Aj napriek tomu je šiestou najdlhšou riekou na svete a predstavuje dôležitý zdroj vody pre mnohé regióny.

2. Názov rieky pochádza z jej žltého sfarbenia. Tento zvláštny odtieň získava zo sprašových sedimentov. Na brehoch v jej okolí sa nachádza pôda, ktorá je bohatá na minerály. Z časti tvorí aj koryto a navyše jej kúsky pravidelne končia vo vode. Práve to spôsobuje nezvyčajné sfarbenie.

3. Žltú rieku často nazývajú „kolískou čínskej kultúry“. Práve na tomto mieste totiž historici objavili vykopávky, ktoré odkazujú na prvých obyvateľov oblasti. Tí sa usídlili pri jej brehoch kvôli tomu, že tam bola úrodná pôda a mohli sa živiť taktiež rybolovom.

4. Počas histórie sa tok Žltej rieky postaral aj o niekoľko prírodných katastrof. Až viac ako 1500 povodní spôsobilo katastrofy v regiónoch v okolí a poznačili aj samotný tok rieky. Po povodniach sa menil už 26-krát a 9-krát sa dokonca výrazne posunul. Kvôli tomu museli neskôr prijať viaceré opatrenia, aby neboli regióny v okolí ohrozené podobnými nešťastiami.

5. Súčasťou tohto čínskeho veľtoku je aj niekoľko vodopádov. Tie sa často vytvárajú sezónne. Najznámejší z nich sa volá Hukou a patrí medzi najkrajšie riečne vodopády na svete. Jeho výška je 20 metrov a šírka v závislosti od aktuálnych poveternostných podmienok a dažďového obdobia môže byť od 30 do 50 metrov.

6. Neďaleko Žltej rieky sa nachádza najväčšia korytnačia farma v krajine. Pri chove používajú aj vodu z tohto veľtoku. Ročne sa na nej narodia státisíce kusov týchto plazov, vďaka čomu sa zaradila medzi najväčšie farmy na svete.

7. Zvyčajne sa nachádzajú korytá riek pod úrovňou miest, okolo ktorých pretekajú. V tomto prípade je to však pravý opak, pretože Žltá rieka často prechádza najmä nad ich úrovňou, aby tak zabránili ďalšiemu prechodu nečistôt do jej vôd.

8. Odborníci dohliadajú na to, aby voda z rieky nezaplavovala okolie. Kvôli tomu investovali už miliardy do toho, aby zabránili jej vylievaniu. Urobili to tiež ekologickým spôsobom, keď na posilnenie brehov a pôdy v jej okolí zasadili desiatky stromov, ktoré spevnili aj labilnejšie časti.

9. Žltá rieka má dokonca svoj vlastný deň. Oslavy máva 14. marca, keď ku nej putuje množstvo turistov. Domáci chcú takýmto spôsobom upozorniť na dôležitosť uchovania ekologického systému v jej okolí a vyriešenie problémov s jej tokom.

10. Rieka vždy ponúkala obyvateľom dôležitý zdroj obživy v podobe rýb a slúžila aj na prepravu osôb na člnoch. Lenže v ostatných rokoch k tomu pribudla aj jedna kuriozita. Po jej vodách sa plavia aj vyhľadávači mŕtvol. Hľadajú pozostatky ľudí, ktorých zavraždili alebo spáchali samovraždu. Väčšina z nich pochádza z hlavného mesta provincie Lan-čou. Po ich vylovení ich potom predávajú rodinám, ktoré môžu svojich blízkych pochovať.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa